0513-461346
Schade melden
Schade melden
Schade melden

WOZ-waarde verhoogd? Bespaar hiermee op je hypotheek

Binnenkort worden de nieuwe WOZ-waardes bekend. Voor woningeigenaren hét moment om de nieuwe waarde goed te checken, want er kan geprofiteerd worden van een verhoging als je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente.

Jaarlijks stellen gemeenten de WOZ-waardes vast van alle woningen om onder andere de gemeentelijke belastingen te bepalen. In 2022 wordt een stijging van de WOZ-waarde verwacht van 8,5 tot 9 %. Dit is een landelijk gemiddelde en de kans bestaat dat dit ook voor jouw WOZ-waarde geldt.

WOZ-waarde wordt anders berekend

Niet alleen de stijgende huizenprijzen en krapte op de huizenmarkt zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Vanaf dit jaar worden WOZ-taxaties gebaseerd op vierkante meters in plaats van kubieke meters. Voorheen mochten gemeenten zelf kiezen tussen de twee waarderingsmethoden om de WOZ-waarde vast te stellen. Het kan dus zijn dat jouw gemeente één van de 250 gemeentes zijn die nu pas over is gegaan op de nieuwe en verplichte methode, waardoor jouw WOZ-waarde anders uit kan vallen.

Profiteren

Een verhoging van de WOZ-waarde betekent vaak dat je meer belastingen moet betalen. Maar gelukkig is er ook iets positiefs te melden. Je kan hiervan profiteren en besparen op je hypotheek. Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan kun je door een hogere WOZ-waarde in veel gevallen in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Dit geldt ook als je huidige renteperiode nog niet afloopt. Dat klinkt goed toch? Het risico voor de geldverstrekker neemt namelijk bij een hogere woningwaarde af.

Waarom een juiste WOZ-waarde belangrijk is

Het heeft niet alleen invloed op je gemeentelijke belastingen, ook op de watersysteemheffing en de inkomstenbelasting, schenkbelasting en erfbelasting. Komt je huis te koop te staan, dan heb je belang bij een hogere WOZ-waarde. En zoals genoemd, kan de hypotheekrente mogelijk omlaag.

In aanmerking komen voor een lagere rente

Is de nieuwe WOZ-waarde van je woning bekend en valt deze hoger uit? En heb je een hypotheek zonder NGH? Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs om te checken of jij in aanmerking komt komt voor een lagere rente en zo kunt profiteren. Of meld je aan voor een gratis hypotheekgesprek.

Gratis gesprek aanvragen
 • 24 februari 2022
 • 3 min leestijd
 • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

 • 16 september 2022

  | 4 min leestijd

  De prijzen voor gas en elektriciteit stijgen nog steeds en op dit moment is het niet ...

  Lees verder
 • 16 augustus 2022

  | 5 min leestijd

  Wil je verhuizen, maar heb je altijd iets aan te merken op bestaande woningen? Of ben ...

  Lees verder
 • 14 juli 2022

  | 3 min leestijd

  Er zijn mogelijkheden om anderen, zoals je kind of kleinkind, te helpen bij de aanschaf van ...

  Lees verder
Ga naar de bovenkant