Hypotheekvormen

Welke hypotheekvormen zijn er? En welke past het beste bij jouw situatie? Hieronder vind je veel informatie van de hypotheekvormen die het meest worden afgesloten. Er zijn nog meer vormen, maar die bespreken wij in ons adviesgesprek als deze van toepassing zijn op jouw situatie.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek gelijk. Dit bedrag wordt de annuïteit genoemd en bestaat uit rente en aflossing.

Aan het begin van de looptijd betaal je in verhouding meer rente en minder aflossing. Hoe meer je aflost op de hypotheek, hoe lager het bedrag aan rente wordt dat je betaalt. Richting het einde van de looptijd betaal je in verhouding dan ook meer aflossing en minder rente. En aan het einde van de looptijd van de lening heb je deze volledig afgelost.

Wat zijn de voordelen?

Aan het einde van de looptijd is je hypotheek volledig afgelost.

Je weet precies waar je aan toe bent, want je bruto maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk.

Je hypotheekschuld wordt iedere maand een stukje kleiner.

Aan het begin van de looptijd zijn je netto maandlasten lager dan bij een lineaire hypotheek, omdat je hypotheekrenteaftrek dan het grootst is. Je betaalt in het begin immers meer rente.

Wat zijn de nadelen?

Je hypotheekschuld wordt langzamer kleiner dan bij een lineaire hypotheek.

Je betaalt over de gehele looptijd gerekend bruto meer rente dan bij een lineaire hypotheek.

Gedurende de looptijd nemen je netto maandlasten toe, omdat je telkens minder rente betaalt en je hypotheekrenteaftrek daardoor kleiner wordt.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek worden je maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek lager. Je betaalt de gehele periode hetzelfde bedrag aan aflossing. Doordat je hypotheekschuld daardoor evenredig afneemt, wordt het bedrag dat je aan rente betaalt elke keer lager.

Aan het begin van de looptijd betaal je de hoogste maandlasten en gedurende de looptijd worden deze steeds iets lager. De aflossing wordt in gelijke delen uitgesmeerd over de gehele looptijd. Daardoor is je lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

Wat zijn de voordelen?

Aan het einde van de looptijd is je hypotheek volledig afgelost.

De lineaire hypotheek is meestal de goedkoopste hypotheekvorm. Je betaalt immers per saldo minder rente, omdat je hypotheekschuld gedurende de looptijd steeds verder afneemt.

Je hypotheekschuld wordt relatief snel kleiner, omdat je iedere maand een gedeelte van de lening aflost.

Je bruto én netto maandlasten worden gedurende de looptijd lager.

Wat zijn de nadelen?

Aan het begin van de looptijd zijn je maandlasten hoog, omdat je al direct een vrij hoog bedrag aflost per maand én daarover in verhouding ook een hoog bedrag aan rente betaalt.

Doordat je steeds minder rente betaalt, neemt de hypotheekrenteaftrek ook in de loop van de tijd af.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen de rente van je lening. Je lost niet af op je hypotheek. Je lost deze lening pas af bij verkoop van de woning of bij overlijden. Het is wel mogelijk om tussentijds af te lossen als je dat wilt.

De schuld betaal je aan het einde van de looptijd met spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van de woning.

Wat zijn de voordelen?

Je betaalt alleen rente en geen aflossing. Daardoor blijven je maandlasten gedurende de looptijd van de lening gelijk en weet je waar je aan toe bent.

Doordat je alleen rente betaalt en geen aflossing, zijn je maandlasten ook nog eens lager dan bij andere hypotheekvormen.

Je mag jaarlijks een bepaald percentage van de originele hoofdsom van de lening aflossen zonder dat je daar kosten voor hoeft te betalen.

Wat zijn de nadelen?

Bij nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheken heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Je moet aan het einde van de looptijd wel de totale lening kunnen aflossen. Je moet er zelf voor zorgen dat er dan middelen beschikbaar zijn hiervoor.

Ik wil een gratis gesprek

Liever bellen of mailen?

Bel ons op 0513-461346 of mail ons op hypotheken@vancampendijkstra.nl.
Dan staan onze hypotheekmedewerkers Grietje en Roelina voor je klaar om samen een afspraak in te plannen.