Onderverzekering kan je duur komen te staan

Wanneer heb jij voor het laatst gecontroleerd of jouw inboedel- en opstalverzekering nog wel bij je past? Ongemerkt neemt de waarde van onze bezittingen vaak toe. En dat kan vervelende gevolgen hebben als er schade ontstaat.

Als het goed is ben je niet dagelijks met je verzekeringen bezig. Dat hoeft ook niet. Maar toch is het goed om met een bepaalde frequentie te controleren of je verzekeringspakket nog wel voldoende is. Bijvoorbeeld je inboedel- en opstalverzekering. Want als je regelmatig nieuwe spullen koopt of je hebt een verbouwing aan je huis gedaan, kan de waarde van je bezittingen toenemen. En dat gaat ongemerkt. Maar heb je wel je verzekeringen hier op aangepast? Want als er schade ontstaat en je verzekering past niet meer bij de huidige situatie, dan kan je schadevergoeding niet passend zijn, ook als die schade binnen het verzekerde bedrag valt!

Inboedelverzekering

Stel, je hebt jouw inboedel jaren geleden verzekerd voor € 45.000. Sinds die tijd heb je de nodige nieuwe spullen gekocht. Daardoor is de feitelijke waarde van je inboedel inmiddels € 60.000. En plotseling ontstaat er heel vervelend schade, bijvoorbeeld door een brand of diefstal. De schade-expert schat de schade op € 15.000. Dat valt ruim binnen het verzekerde bedrag van € 45.000. Goed verzekerd dus, denk je. Maar er zit een addertje onder het gras: je krijgt een lager bedrag als schadevergoeding. Verzekeraars keren namelijk uit naar verhouding.

In dit voorbeeld komt het er op neer dat je maar voor 75% (= € 45.000) van de werkelijke waarde (= € 60.000) bent verzekerd. Daardoor hoeft de verzekeringsmaatschappij maar 75% van de schade uit te keren. In dit geval zou je dan € 11.250 (75% van € 15.000) als schadevergoeding krijgen. Hierdoor loop je € 3.750 mis. Zonde natuurlijk!

Opstalverzekering

Maar het kan veel erger. Want stel je voor dat de herbouwwaarde van je huis flink omhoog is gegaan, bijvoorbeeld omdat je een dakkapel hebt geplaatst, een serre hebt aangebouwd of je dak vol zonnepanelen hebt gelegd. Als je dat niet hebt doorgegeven aan de opstalverzekeraar, kan het verschil tussen de feitelijke schade en de uitkering vele malen groter zijn.

Om dit risico weg te nemen, is het verstandig om eens in de vijf jaar een inboedelwaardemeter en een herbouwwaardemeter in te vullen.

Onderverzekering verzekeren

Er zijn inboedel- en opstalverzekeringen die een ingebouwde garantie tegen onderverzekering hebben. Weet jij niet zeker of jouw verzekeringen zo’n dekking hebben? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Vraag het gerust, wij zoeken het graag voor je uit.

Aanpassingen doorgeven

Wil je aanpassingen aan je verzekeringen doorgeven om te voorkomen dat je onderverzekerd bent? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur of maak een afspraak via onze website of bel naar 0513 – 461 346. Wij zijn jouw verzekeringsspecialist in de buurt!

Bron: LevenWonen

  • 11 mei 2022
  • 2 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant