Schade? Wie is verantwoordelijk?

We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Wat als jij per ongeluk spullen van iemand anders kapot maakt? Of nog erger, als iemand letsel oploopt door jouw toedoen? Jij bent in die situatie wettelijk aansprakelijk en moet zorgen voor het herstellen van de schade. Je aansprakelijkheidsverzekering biedt dan uitkomst.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij, of één van je gezinsleden, veroorzaakt aan spullen van anderen. Of als iemand door jouw schuld letsel oploopt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je zeker dat je niet in de financiële problemen komt als je aansprakelijk wordt gesteld. Zeker bij (blijvend) letsel kan de schade fors zijn.

Alleen schade aan derden gedekt

De aansprakelijkheidsverzekering gaat met name over de schade die je bij anderen veroorzaakt. Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Gooit je kind per ongeluk jullie eigen dure TV om en is deze kapot? Hiervoor kun je geen beroep doen op aansprakelijkheidsverzekering. Dit is wel het geval als je zoon of dochter hetzelfde veroorzaakt bij de buren.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen en huisdieren

Bij het afsluiten van je aansprakelijkheidsverzekering heb je de volgende smaken: alleenstaand met of zonder kinderen of samenwonend met of zonder kinderen. Door huisdieren veroorzaakte schade is in de meeste gevallen meeverzekerd. Controleer vooraf wel goed wat er onder de voorwaarden valt, zodat je geen onverwachte afwijzing krijgt van je verzekeraar.

Motorvoertuigen vallen onder andere verzekering

Schade die je veroorzaakt tijdens het besturen van een motorvoertuig valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Voor bezitters van motorvoertuigen (auto, motor en scooter) is er een specifieke aansprakelijkheidsverzekering: de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Deze verzekering is verplicht.

Schade melden

Heb je schade? Dat is vervelend genoeg. Daarom maken wij het jou gemakkelijk! Je kunt schade snel en eenvoudig bij ons melden, op de manier zoals jij het prettigst vindt. Online, telefonisch of per e-mail. Ga naar onze schadepagina en kies jouw manier.

Heb je een aanrijding met je auto? Dan kan je ook via de Play Store of App Store gebruik maken van de App ‘Mobielschademelden.nl’. Een nieuwe en moderne manier om je claim in te dienen. Deze komt ook automatisch bij ons terecht.

Ook verzekerd zijn van goede service?

Wil je meer weten over het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering, of ben je benieuwd of je huidige verzekering nog past bij je situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij zorgen dat je verzekerd ben van een goede én snelle service.

  • 8 mei 2023
  • 2 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant