Sparen voor later is ook nodig

Er zijn steeds meer mensen die te weinig tot geen pensioen opbouwen en die een pensioengat ontwikkelen. En deze groep wordt steeds groter. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een kwart van de werkende mensen bijna geen pensioen opbouwt. Dit kan verschillende redenen hebben. Je werkgever biedt geen of slechts een kleine pensioenregeling aan. Maar ook steeds meer werkenden kiezen er voor om als zzp’er aan de slag te gaan of ondernemer te worden, en dan moet je zelf je pensioen regelen.

In dienst

Als je in loondienst bent, dan bieden de meeste werkgevers een pensioenregeling. Je bent verplicht om hieraan deel te nemen. Heb je voor meerdere werkgevers gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk ook bij meerdere pensioenfondsen een pensioen opgebouwd. Je kunt het totaaloverzicht hiervan zien via mijnpensioenoverzicht.nl en nagaan wat je hebt opgebouwd en hoeveel. Ook komt het voor dat werkgevers geen pensioenregeling aanbieden of een kleine regeling. Of je komt er via mijnpensioenoverzicht.nl achter dat het verwachte pensioenbedrag niet toereikend is voor jouw wensen of uitgavepatroon. Dan moet je gaan sparen voor later.

Zelfstandig ondernemer

Ben je zzp’er of ondernemer? De kans is aanwezig, want de groep zelfstandigen zonder personeel steeg in 2022 naar 1,2 miljoen. Als zelfstandig ondernemer bouw je in de meeste gevallen geen werknemerspensioen op. Er zijn wel een aantal bedrijfstakken en beroepen waar een pensioenfonds voor is waarbij je je kunt aansluiten. Zoals artsen, fysiotherapeuten, notarissen, stukadoors en schilders. Geldt dit niet voor jouw beroep? Dan moet je zelf een aanvullend pensioen opbouwen.

Hoe werkt pensioen?

Even terug naar de basis, hoe zit het ook al weer? Vanuit de overheid ontvang je AOW, een basispensioen dat je ontvangt zodra je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Hoeveel dit is, hangt af van verschillende factoren en kan in de toekomst veranderen. Alleen rondkomen van een AOW is vaak niet voldoende. Het is dus belangrijk dat dit aangevuld wordt met een pensioen dat vanuit de werkgever wordt opgebouwd of dat je zelf hebt geregeld. Ook kan de AOW eventueel aangevuld worden met een extra spaarpotje.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Wil je sparen voor later, omdat het verwachte pensioen niet voldoende is om van rond te komen? En wil je later ook kunnen blijven genieten? Dan is de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening misschien iets voor jou. Dit is een pensioen-product van RegioBank.
In het kort houdt dit in:

  • Je spaart op een geblokkeerde rekening (dat betekent dat je het opgebouwde saldo niet kunt opnemen)
  • Je hebt keuze uit variabele rente, deposito of beleggen
  • Je profiteert van rente op rente
  • Je inleg is aftrekbaar van je belastbare inkomen (afhankelijk van jaarruimte en of eventuele reserveringsruimte)
  • Je mag doorsparen tot en met uiterlijk het 5e kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd

Geen verrassingen

Zorg dat je later niet voor verrassingen komt te staan en zorg dat je ambities geen dromen blijven. Dit geldt echt voor iedereen, of je nu in loondienst bent of eigen ondernemer bent. Door nu geld opzij te zetten, kan je straks blijven genieten en leuke dingen blijven doen.

Wil je meer informatie over de Pensioenrekeningen van RegioBank? Wij staan voor je klaar met goed advies en de juiste ondersteuning. Zodat je zeker weet dat je straks goed voorbereid bent op de toekomst.

  • 5 april 2023
  • 3 min leestijd
  • Bankzaken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Dinie Visser
Dinie Visser

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant