Feiten en fabels over de autoverzekering

Heb jij een auto op je naam? Dan ben je wettelijk verplicht om die te verzekeren. Maar wat is er nu wel en wat is er niet verzekerd? Daarover bestaan nogal wat fabels. Maar natuurlijk zijn er ook feiten! In dit artikel lichten we een aantal feiten en fabels toe.

Ik ben allrisk verzekerd, dus alle schade is gedekt

Het klinkt natuurlijk heel mooi: een “allrisk”-dekking op je auto. In principe is deze verzekering, die ook wel WA volledig casco genoemd wordt, inderdaad de meest uitgebreide autoverzekering. Schade die je bij een ander veroorzaakt en schade die door brand storm en diefstal ontstaat is verzekerd. Daarnaast is bij de allrisk-dekking ook schade die door jezelf veroorzaakt is en door ‘van buiten komende oorzaken’ gedekt. Dit zijn zaken als botsen, slippen, van de weg of te water raken zonder dat een ander daarbij betrokken is.

Ga je echter de weg op zonder geldig rijbewijs of wordt de schade veroorzaakt door opzet of roekeloos rijgedrag, dan heb je niets aan je allrisk-verzekering. Ook als je je auto verhuurt of als je onder invloed van drank of drugs achter het stuur kruipt, is deze niet verzekerd.

Hoe ouder de auto, hoe lager de verzekeringspremie

Het klopt dat in de meeste gevallen je verzekeringspremie daalt naarmate je auto ouder wordt. Maar heb jij een bijzonder model auto, dan kan het zijn dat de premie van jouw auto hoger is dan die van een nieuwer, maar minder bijzondere auto. Ook houdt de verzekeraar er rekening mee dat een oudere auto soms minder makkelijk te repareren valt, waardoor de kosten voor reparatie bij een schade hoger uitvallen. Dit kan in de premie verrekend worden.

Alles wat in mijn auto ligt, is gewoon meeverzekerd

Helaas is dat niet het geval. Besluit jij om een dure audio-installatie in je auto te zetten of laat je je auto uitrusten met een super-de-luxe navigatiesysteem, dan kan het zijn dat je dat aanvullend moet verzekeren. Dit omdat dergelijke apparatuur de kans op diefstal vergroot. Ook andere spullen die je in je auto laat liggen, zijn niet standaard meeverzekerd op de autoverzekering. Ontstaat er schade aan dergelijke zaken, overleg dan met je verzekeraar of je hiervoor een beroep kunt doen op de autoverzekering, of dat je dit via een andere verzekering, zoals inboedel- of (op vakantie) reisverzekering kunt claimen.

Als ik mijn auto total loss rijd, krijg ik de nieuwwaarde vergoed

Dat ligt eraan welke regeling jouw verzekeraar hanteert. Bij sommige autoverzekeringen wordt de nieuwwaarde vergoed en bij sommige alleen de dagwaarde. En heb jij je bolide zelf als occasion gekocht? Dan kan het zijn dat je de aanschafwaarde terugkrijgt. Daarbij wordt er meestal ook gekeken hoe lang geleden je de auto hebt aangeschaft.

Mijn auto is gestolen, nu wordt mijn premie verhoogd

Maak je geen zorgen: de meeste verzekeraars zadelen jou niet op met een hogere premie als jouw auto wordt gestolen. Bij sommige verzekeraars staat hier wel specifiek iets over in de voorwaarden.

Iedereen die in mijn auto rijdt, valt onder de dekking van mijn autoverzekering

Dat ligt eraan: bij de meeste verzekeraars zijn gezinsleden automatisch meeverzekerd als zij jouw auto besturen. Echter, leen je de auto uit aan een vriend of ander familielid, dan kan het zijn dat dit buiten de dekking van je verzekering valt. Verstandig om dit te checken vóór je jouw auto uitleent aan de buurman dus!

Iedereen die in de auto meerijdt, valt onder de dekking van de autoverzekering

Schade aan inzittenden valt vaak niet onder de autoverzekering. Daarvoor kun je een aparte inzittendenverzekering afsluiten. Die geeft dekking aan zowel de bestuurder als de inzittenden, als die bijvoorbeeld gewond raken of overlijden.

Voor een rode auto betaal je meer premie dan voor een blauwe

Dat is een echte fabel. De kleur van jouw auto heeft geen invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Waar verzekeraars wél naar kijken bij het bepalen van de premie is bijvoorbeeld het type auto, jouw leeftijd en de leeftijd van de auto, je rijervaring en je claimgedrag in het verleden. We schreven hier eerder dit artikel over: Hoe wordt de premie van een autoverzekering samengesteld?

Verzekeringscheck

Zo zie je maar weer: er gaan heel wat fabels rond over de premie van de autoverzekering. Wil jij weten hoe het bij jouw verzekering zit? Wat is er wel en wat is niet verzekerd? We helpen je graag op weg! Kom bij ons langs of neem contact met ons op om een afspraak te maken.

  • 18 januari 2024
  • 4 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant