Hoe wordt de premie van een autoverzekering samengesteld?

Heb je een auto? Dan ben je wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Maar er kan nogal wat verschil zitten in de premie van autoverzekeringen. Die is namelijk afhankelijk van diverse factoren. De eigenschappen van je auto, zoals het merk, de aanschafprijs en het gewicht van je auto wegen daarin mee, maar ook je leeftijd en de plaats waar je woont. 

Welke auto rijd je?

De premie van een autoverzekering wordt in de eerste plaats bepaald door de auto zelf. Het begint met het merk van je auto. Heb je een auto uit het duurdere segment? Dan is het risico op diefstal groter en daardoor wordt de premie hoger. Maar er spelen nog andere factoren mee. Zo speelt het gewicht van je auto ook mee bij het vaststellen van de premie. Hoe zwaarder je auto, hoe meer schade deze zal aanrichten bij een ongeval, is daarbij de achterliggende gedachte. En heb je een snelle wagen? Dan is de kans op veel schade in het geval van een aanrijding groter.

Elektrische auto’s

Ook eigenaren van elektrische auto’s kunnen rekenen op een hogere premie om hun wagen te kunnen verzekeren. Gemiddeld ligt de premie voor een elektrische auto zo’n 24% hoger dan voor een vergelijkbaar model op benzine. In sommige gevallen loopt het verschil zelfs op naar 28%. Oorzaak van de hogere premie komt onder andere door de aanschafprijs die een stuk hoger ligt dan voor brandstofauto’s. Ook is het gewicht van een elektrische auto, door het accupakket vaak hoger dan van een brandstofauto. En zowel gewicht als aanschafprijs zijn zaken waarop de premie van de autoverzekering gebaseerd wordt.

Hogere premie door je leeftijd

Jongeren betalen over het algemeen een fors hogere premie dan oudere bestuurders. Zo betaalt een 18-jarige soms wel tot 157% meer premie dan een bestuurder van 35. Als je ouder wordt, ga je ook weer meer betalen. Een ander voorbeeld: een 80-jarige betaalt meer dan 40% meer aan premie dan een 35-jarige. Maar je hebt in de tussentijd waarschijnlijk al de nodige schadevrije jaren opgebouwd, waardoor je dat alleen minder merkt, omdat je korting op de premie krijgt.

Acceptatie jonge én oudere bestuurders

Niet alle autoverzekeraars nemen jonge bestuurders aan in hun klantenbestand. Ben je 18? Dan kun je bij 78% van de onderzochte verzekeraars terecht. Ben je echter nog maar 17 en rijd je begeleid via het ‘2toDrive’-programma, dan kun je maar bij 19% van de verzekeraars terecht. Er is zelfs een verzekeraar die überhaupt geen klanten jonger dan 25 jaar accepteert.

Overigens is er ook een aantal verzekeraars dat een maximum leeftijd hanteert. Zij verzekeren geen klanten ouder dan 80 en sommige stoppen zelfs al bij 70.

Woonplaats

Daarnaast weegt ook de plaats waar je woont mee in de premie van je autoverzekering. Verzekeraars schatten de risico’s op schade en/of diefstal hoger in voor stedelijke omgevingen dan voor het platteland. Zo zijn inwoners van de Randstad bijvoorbeeld duurder uit dan automobilisten in Friesland, Groningen en Drenthe. In sommige gevallen kan de premie zelfs verschillen per wijk van de plaats waar je woont.

Kilometers

Tot slot wordt ook gekeken hoeveel kilometers je maakt met de auto. Hoe meer je op de weg bent, hoe groter het risico is dat je betrokken raakt bij een ongeval. Hoe meer kilometers, hoe hoger de premie wordt.

Verzekeringscheck

Iedere verzekeraar stelt de premie net weer op een andere manier vast. Het kan dan ook best interessant zijn om verschillende verzekeringen te vergelijken. Wij doen graag samen met jou onze gratis verzekeringscheck. Hierbij vergelijken we je huidige verzekeringen en maken een passende offerte voor je. Kom bij ons langs of neem contact met ons op om een afspraak te maken.

  • 6 april 2023
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant