Pensioeninkomen heeft 10 jaar eerder al invloed op hypotheek

Ben jij 57 jaar of ouder en wil je een aanpassing doen op je hypotheek? Bijvoorbeeld omdat je wilt verhuizen, verbouwen of verduurzamen? Houd er dan rekening mee dat hypotheekverstrekkers daarbij kijken naar jouw toekomstige pensioeninkomen. Dat doen ze dus al 10 jaar vóór je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Je pensioeninkomen is meestal lager dan je huidige inkomen en daardoor wordt het maximale bedrag dat je nú kunt lenen ook lager.

Ruim voor je pensioen

Het feit dat geldverstrekkers 10 jaar eerder al het pensioeninkomen meenemen in de toetsing, is in de meeste gevallen niet in je voordeel. Om dit te voorkomen, is het verstandig om al eerder na te denken over eventuele veranderingen in je woonwensen. Om precies te zijn: vóór je 57 en 3 maanden wordt. Na die leeftijd heb je in de meeste gevallen niet langer de mogelijkheid om een hypotheek te nemen op basis van je vaste inkomen van dat moment. Het kan dan zo zijn dat je te maken krijgt met minder gunstige hypotheekvoorwaarden en een lager maximaal te lenen bedrag.

Wees er op tijd bij!

We zien dat veel 50-plussers juist in deze fase van hun leven voor een verbouwing of verduurzaming van de huidige woning gaan, of kleiner of gelijkvloers willen wonen nu de kinderen de deur uit zijn. Of misschien wil je je kinderen helpen in deze moeilijke woningmarkt. Het is zonde als je dit pas na je 57e gaat doen, want dan is er gewoon minder mogelijk qua financiering. Wij raden dan ook iedereen aan om eerder na te denken over de woonwensen in de toekomst.

Hypotheekaftrek en pensioen

Ook de hypotheekrenteaftrek verandert als je straks met pensioen bent. Als je de AOW-leeftijd bereikt, ga je vaak minder belasting betalen. Een deel van je inkomen valt namelijk in een lager belastingtarief. Dat betekent dat je minder profijt hebt van de hypotheekrenteaftrek, mocht je die nog hebben. Je netto hypotheeklasten kunnen daardoor na pensionering dus toenemen, terwijl je inkomen waarschijnlijk lager is geworden. Het is de vraag in hoeverre je de hypotheeklasten dan nog goed kunt betalen. Wij bekijken dit graag samen met je.

Financieel plaatje

Zet in de jaren voor je pensionering je financiën eens op een rij. Hoe ziet je inkomen er straks uit? Is je hypotheek bij pensionering al afgelost, of gebeurt dat later? En wat zijn je wensen voor de toekomst? Zou je nog willen verhuizen of wil je investeren om je bestaande huis te verbouwen of te verduurzamen? Misschien heb je een aflossingsvrije hypotheek. Het kan voordelig zijn om die af te lossen, en zo je lasten te verlagen. Of om de looptijd van de hypotheek al eerder te verlengen zodat je meer zekerheid hebt. Ook hierover adviseren wij je graag.

Zekerheid

Als je straks met pensioen gaat, wil je graag zekerheid over je hypotheek en je woonlasten. Onze hypotheekadviseurs geven je graag een persoonlijk advies. We brengen alle mogelijkheden in kaart om samen te kijken wat het beste bij jouw situatie en wensen past.

Wil je een hypotheekafspraak plannen? Klik op onderstaande button en we plannen binnen 24 uur een afspraak in!

  • 10 mei 2023
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant