De financiering van een energiezuinig huis

Het energiezuiniger maken van je huis is een investering, die je op termijn kan terugverdienen. Zeker nu de gasprijzen uit de pan rijzen een slimme zet. Ook als je niet veel spaargeld hebt of als je de spaarcentjes niet allemaal wilt investeren in je huis, zijn er genoeg mogelijkheden om jouw energiezuinige huis of verbouwing te financieren! Wij vertellen je er graag over.

Je huis energiezuiniger maken is een investering, die je op termijn kan terugverdienen. Sommige isolerende maatregelen heb je er binnen enkele jaren uit. Voor andere moet je wat langer geduld hebben. Maar zelfs als het 15 jaar duurt, heb je nog altijd een rendement dat vele malen hoger is dan de huidige spaarrente. Een slimme zet, nu de gasprijzen uit de pan rijzen!

Subsidies

Mogelijk kun je in aanmerking komen voor subsidie als je meerdere energiebesparende maatregelen treft. Woningeigenaren kunnen namelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Jaarlijks stelt de overheid nieuw budget beschikbaar. Je kunt zelf deze subsidie aanvragen.

Voordelig lenen

Maar wat als je nou niet veel spaargeld hebt of dat liever niet in je huis investeert? Ook dan zijn er meerdere mogelijkheden om jouw energiezuinige huis te financieren. Geld lenen betekent wel hogere maandlasten, maar met de juiste energiebesparende maatregelen bespaar je meestal direct op je energierekening. En omdat de rente nog steeds laag is, is het vaak interessant genoeg om er een lening voor af te sluiten. We zetten de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij.

1. Je bestaande hypotheek
Als je je huis wilt verduurzamen, kun je vaak je bestaande lopende hypotheek verhogen of oversluiten. Enerzijds omdat je waarschijnlijk overwaarde hebt, anderzijds omdat je voor een duurzamer huis meer mag lenen.

2. Energiebespaarlening
Een andere optie is om een ‘milieulening’ af te sluiten voor de verduurzaming van je huis. Dat kan bijvoorbeeld met een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, een fonds dat opereert in opdracht van de Rijksoverheid. Deze hypotheek is bestemd voor huizenbezitters met een beperkte leencapaciteit en van wie de woning deel uitmaakt van een wijkaanpak van een gemeente of woningcorporatie. Hierbij kan je maximaal € 25.000 lenen met een effectieve jaarrente vanaf 1.7%. De rente van zo’n lening is dus veel lager dan de rente op een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dat komt omdat de overheid de lening subsidieert. Wil je meer investeren zodat je de woning tot (bijna) een nul op de meter woning wilt renoveren, dan zijn er extra leenmogelijkheden.

3. Groene leningen
Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden ook groene of duurzame leningen aan. Het geld dat je leent, moet en mag je alleen gebruiken om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door je huis te isoleren of zonnepanelen of warmtepomp te plaatsen. De rente van een groene lening is vaak lager dan van een reguliere lening.

Energiebespaarbudget

Wil je graag verduurzamen, maar weet je nog niet exact welke maatregelen? Dan kan je ook gebruik maken van een Energiebespaarbudget. Veel hypotheekverstrekkers bieden dit aan. Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Het fijne hieraan is dat je vooraf niet exact hoeft te kiezen welke maatregelen je neemt. Je kan eerst je hypotheek regelen met onze hypotheekadviseurs, waarbij je een bedrag reserveert als Energiebespaarbudget en daarna rustig bedenken welke energiebesparende maatregelen het meest zinvol zijn voor je huis.

Gratis eerste hypotheekgesprek

Wil je weten of je gebruik kunt maken van één van bovenstaande mogelijkheden en hoe dat in zijn werk gaat? Vraag dan een gratis hypotheekgesprek aan en je krijgt antwoord op al deze vragen. Onze hypotheekadviseurs geven advies, gericht op jouw situatie, nu en in de toekomst. Neem gemakkelijk contact met ons op. Je kunt ons bellen op 0513 – 431 346 en je hebt direct één van onze medewerkers aan de telefoon, stuur een mail naar info@vancampendijkstra.nl of klik op onderstaande knop om een gratis gesprek aan te vragen.

  • 6 april 2022
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant