1. Houd je groene kaart bij de hand
De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs van je auto. Hierop vind je belangrijke informatie, zoals contactgegevens van je verzekeraar en het alarmnummer dat je bij nood kunt bellen. Zorg dat je deze kaart altijd bij je hebt als je met de auto op reis gaat. Tip: maak vooraf een foto van je groene kaart en bewaar deze ook digitaal op je telefoon.
Is er sprake van letsel, ernstig schade of een gevaarlijke situatie? Bel dan direct het alarmnummer op de groene kaart of het algemene Europese noodnummer 112. De alarmcentrale helpt je met de berging, hulpverlening en begeleiden je in de eerste fase bij een ongeval.
2. Schadeformulier invullen en ondertekenen
Samen met de andere partij vul je het Europees Schadeformulier in. Dit formulier is meestal tweetalig en helpt om de situatie helder te beschrijven. Let goed op wat er ingevuld wordt, en teken alleen als je het volledig eens bent met de inhoud. Met je handtekening bevestig je de feiten, niet de aansprakelijkheid – maar wees toch altijd alert op de inhoud. Heb je twijfels of ben je het niet eens met wat de ander schrijft? Zet dan géén handtekening.
Nieuw op het schadeformulier is de vraag die ingaat op het eventuele gebruik van een mobiele telefoon tijdens het ongeval.
3. Verzamel gegevens
Naast het invullen van het schadeformulier is het belangrijk om aanvullende informatie te verzamelen:
- Noteer het e-mailadres en andere contactgegevens van de wederpartij.
- Vraag ook contactgegevens van eventuele getuigen. Zij kunnen later een cruciale rol spelen bij de afhandeling van de schade.
- Noteer kentekens, voertuiggegevens en verzekeringsinformatie van alle betrokken voertuigen.
4. Foto’s
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maak daarom foto’s van:
- De schade aan alle betrokken voertuigen.
- De volledige verkeerssituatie (inclusief verkeersborden en wegmarkeringen).
- De kentekens van alle betrokken auto’s.
- Eventueel zichtbare remsporen, glasscherven of olievlekken op het wegdek.
Deze foto’s kunnen achteraf helpen om de toedracht van het ongeluk te reconstrueren.
5. Lokale wetgeving
In het buitenland gelden vaak andere verkeersregels én een andere interpretatie van aansprakelijkheid. In sommige landen kun je (deels) aansprakelijk worden gesteld, ook als jij zelf denkt dat je geen fout hebt gemaakt. Zorg dus dat je goed verzekerd op reis gaat en dat je weet wat je moet doen bij schade.