Betrokken bij een aanrijding in het buitenland? Dit moet je weten én doen:

Een aanrijding meemaken is altijd schrikken, zeker als het in het buitenland gebeurt. Je bent in een onbekende omgeving, de taalbarrière kan voor verwarring zorgen en de wetgeving wijkt vaak af van die in Nederland. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en direct de juiste stappen te zetten. Zo voorkom je problemen bij de schadeafhandeling én bescherm je jezelf juridisch.

In dit artikel lees je wat je ter plaatse moet doen als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk in het buitenland.

1. Houd je groene kaart bij de hand

De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs van je auto. Hierop vind je belangrijke informatie, zoals contactgegevens van je verzekeraar en het alarmnummer dat je bij nood kunt bellen. Zorg dat je deze kaart altijd bij je hebt als je met de auto op reis gaat. Tip: maak vooraf een foto van je groene kaart en bewaar deze ook digitaal op je telefoon.

Is er sprake van letsel, ernstig schade of een gevaarlijke situatie? Bel dan direct het alarmnummer op de groene kaart of het algemene Europese noodnummer 112. De alarmcentrale helpt je met de berging, hulpverlening en begeleiden je in de eerste fase bij een ongeval.

2. Schadeformulier invullen en ondertekenen

Samen met de andere partij vul je het Europees Schadeformulier in. Dit formulier is meestal tweetalig en helpt om de situatie helder te beschrijven. Let goed op wat er ingevuld wordt, en teken alleen als je het volledig eens bent met de inhoud. Met je handtekening bevestig je de feiten, niet de aansprakelijkheid – maar wees toch altijd alert op de inhoud. Heb je twijfels of ben je het niet eens met wat de ander schrijft? Zet dan géén handtekening.

Nieuw op het schadeformulier is de vraag die ingaat op het eventuele gebruik van een mobiele telefoon tijdens het ongeval.

3. Verzamel gegevens

Naast het invullen van het schadeformulier is het belangrijk om aanvullende informatie te verzamelen:

  • Noteer het e-mailadres en andere contactgegevens van de wederpartij.
  • Vraag ook contactgegevens van eventuele getuigen. Zij kunnen later een cruciale rol spelen bij de afhandeling van de schade.
  • Noteer kentekens, voertuiggegevens en verzekeringsinformatie van alle betrokken voertuigen.

4. Foto’s

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maak daarom foto’s van:

  • De schade aan alle betrokken voertuigen.
  • De volledige verkeerssituatie (inclusief verkeersborden en wegmarkeringen).
  • De kentekens van alle betrokken auto’s.
  • Eventueel zichtbare remsporen, glasscherven of olievlekken op het wegdek.

Deze foto’s kunnen achteraf helpen om de toedracht van het ongeluk te reconstrueren.

5. Lokale wetgeving

In het buitenland gelden vaak andere verkeersregels én een andere interpretatie van aansprakelijkheid. In sommige landen kun je (deels) aansprakelijk worden gesteld, ook als jij zelf denkt dat je geen fout hebt gemaakt. Zorg dus dat je goed verzekerd op reis gaat en dat je weet wat je moet doen bij schade.

Tips van onze schadebehandelaars!

Zelfs als je denkt dat je fout zat, is het belangrijk om ter plaatse géén schuld te bekennen. Zeg bijvoorbeeld niet: “Het spijt me, het was mijn fout.” Een dergelijke uitspraak kan in sommige landen juridisch gezien worden als schuldbekentenis, wat nadelige gevolgen kan hebben.

Laat de beoordeling van de aansprakelijkheid over aan je verzekeraar. Zij bekijken de situatie objectief en juridisch correct.

Heb je schade? Neem telefonisch contact op of meld online je schade via onze website. Wij staan voor je klaar.

Vragen of benieuwd naar onze service

Twijfel je of je huidige verzekeringspakket wel de juiste dekking biedt in het buitenland? Of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen bij schadeafhandeling in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag met je mee en bieden je een persoonlijk advies en een passend aanbod.

  • 9 juli 2025
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant