Ben jij klaar voor de piste?
Al wekenlang check je elke dag of er sneeuw is gevallen, je hebt je ski’s in de wax gezet en de dakkoffer op de auto geïnstalleerd: jij bent klaar om op wintersport te gaan. Maar voor je vertrekt, hebben wij nog een kleine checklist voor je.
Heb jij je reisverzekering goed geregeld?
Heb jij een doorlopende reisverzekering? Check dan voor vertrek of je de wintersportdekking daarbij hebt afgesloten. Is dat niet het geval, dan zijn schades specifiek tijdens skivakanties niet gedekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor kosten voor repatriëring als je gewond raakt of een helikoptervlucht van de piste naar het ziekenhuis. Dit zijn zaken die je liever niet uit eigen zak betaalt natuurlijk. Ook bijkomende kosten, zoals de kosten van de skipas of schade aan je skikleding, ski’s of snowboard zijn alleen gedekt wanneer de wintersportdekking ‘aan staat’.
Check ook vooraf hoe het zit met medische kosten. Heeft je bestaande zorgverzekering dekking in het buitenland? Dan hoef je geen extra medische dekking af te sluiten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je je bij je reisverzekering ook mee laten verzekeren voor medische kosten. Dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent, mocht er op vakantie iets gebeuren.
Hoe zit het met de verkeersregels?
Check van tevoren wat de verkeersregels in het land zijn waar je naartoe gaat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Zo is het in veel landen verplicht veiligheidsvesten en een gevarendriehoek bij je te hebben. Sommige landen stellen daarnaast ook specifieke eisen aan de uitrusting van je auto in de winter. Zo zijn winterbanden verplicht in Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Italië en in sommige gebieden in Frankrijk. Als je in de winter toch op zomerbanden de weg op gaat, riskeer je in die landen een boete. Ook is het de vraag of eventuele schade bij een ongeluk in dat geval gedekt is door je autoverzekering. Bovendien is het rijden met winterbanden in winterse omstandigheden een stuk verstandiger en veiliger voor jezelf.
Naast winterbanden zijn er ook landen waar je verplicht gebruik moet maken van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden. Oefen voordat je weggaat alvast een paar keer hoe je deze om je banden heen moet leggen, zodat je op het moment suprême niet met je handen in het haar langs de weg staat.
Rijden in de bergen
Wij Nederlanders zijn niet gewend aan het rijden door de bergen. Steile bergwegen vergen toch wel iets andere vaardigheden dan vlakke polderweggetjes. Ook gelden er andere regels in de bergen. Zo heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Houd hier rekening mee als je in de bergen rijdt.
Tolvignet
In de Alpenlanden is er sprake van tolwegen. Om tijd te besparen kun je in Nederland alvast een tolvignet kopen voor het land waar jij naartoe gaat en andere landen waar je doorheen rijdt. Dit kan je onderweg aardig wat reistijd en geld besparen. Bij de ANWB kunnen ze je alles vertellen over tolbadges en tolvignetten.
Regels op de piste
En sta je dan eindelijk op de lange latten, dan is het wel zo handig om te weten welke regels er daar gelden. Niet alleen om ongelukken te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat jij aansprakelijk of zelfs strafbaar wordt gesteld als er iets gebeurt op de piste. Zo werd een paar jaar geleden nog een Nederlandse snowboarder veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de piste in Oostenrijk. De internationale skifederatie FIS heeft internationale regels opgesteld. Je vindt ze hier: pisteregels.
Après-ski
Voor velen geldt: geen wintersport zonder après-ski. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je tijdens de après-ski op de piste altijd je gezonde verstand moet gebruiken. Maar zorg er ook voor dat je op de terugreis fris en fruitig achter het stuur stapt. Wel zo fijn als je al die besneeuwde bergwegen weer afdaalt.
Ben jij goed verzekerd als je op wintersport gaat? Neem contact op met onze verzekeringsafdeling om het te checken of te regelen. Wij gaan direct voor je aan de slag. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 0513-461 346.
- 13 februari 2023
- 3 min leestijd
- Verzekeren
Heb je vragen?
Neem contact met me op
Niek Klasema
Gerelateerde berichten
31 oktober 2024
| 2 min leestijd
Verzekeren
Een overlijdensrisicoverzekering is een belangrijke financiële vangnetvoorziening die nabestaanden ondersteunt bij het wegvallen van een inkomen ...
30 oktober 2024
| 2 min leestijd
Bankzaken
Van spaarvarken naar spaar-app. Er is op spaargebied door de jaren heen veel veranderd. Op 31 ...
11 september 2024
| 3 min leestijd
Verzekeren
Wie het wel eens heeft meegemaakt, weet hoe machteloos het voelt. Je hebt je auto geparkeerd ...