Wie het wel eens heeft meegemaakt, weet hoe machteloos het voelt. Je hebt je auto geparkeerd op een openbare parkeerplaats en bij terugkomst zie je een enorme kras of deuk die er eerst nog niet zat. En natuurlijk heeft de veroorzaker geen briefje achtergelaten. Ontzettend vervelend, want nu valt de schade aan jouw voertuig niet te verhalen via de verzekering van de dader. Voor deze situaties is het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen.
Het Waarborgfonds Motorverkeer (WBF) is in 1965 opgericht. Het is een stichting zonder winstoogmerk en wordt gefinancierd uit jaarlijks vastgestelde bijdragen van de Nederlandse motorrijtuigverzekeraars. Een deel van alle WA-premies voor motorrijtuigen gaat naar het Waarborgfonds.
Wat doet het Waarborgfonds Motorverkeer?
Het WBF is er voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld doordat de veroorzaker is doorgereden of als hij niet verzekerd is. Ook schade die is veroorzaakt met een gestolen motorvoertuig kan vergoed worden.
Wanneer kun je terecht bij het WBF?
Het WBF vergoedt alleen schade die veroorzaakt is door een motorvoertuig. Schade door bijvoorbeeld vandalisme of poging tot diefstal valt hier niet onder. Het soort schade maakt niet uit. Het kan gaan aan materiële schade aan je eigen auto of je fiets, maar ook schade aan je tuinhek of huis kan verhaald worden via het Waarborgfonds. Ook voor letselschade veroorzaakt door een motorrijtuig kun je een beroep doen op het WBF. Bij materiële schade veroorzaakt door een onbekende dader geldt er een eigen risico van € 250.
Verder moet de schade voldoen aan minimaal 1 van de volgende vereisten:
- De schade is veroorzaakt door een onbekend voertuig;
- De schade is veroorzaakt door een gestolen voertuig;
- De schade is veroorzaakt door een niet verzekerd voertuig;
- De verzekeraar van de dader is failliet;
- De veroorzaker van de schade is vrijgesteld van de verzekeringsplicht vanwege zijn geloofsovertuiging (en een onderlinge regeling is niet mogelijk).
Voorwaarden voor een schadeclaim
Om een claim in te dienen, gelden er een aantal voorwaarden:
- Melding: Je moet de schade zo snel mogelijk melden bij je eigen verzekeraar of direct bij het Waarborgfonds;
- Bewijs: Het is belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen, zoals foto’s van de schade en getuigenverklaringen;
- Aantoonbare schade: De schade moet aantoonbaar door een motorvoertuig zijn veroorzaakt.
Hoe doe je een beroep op het WBF?
Op de website van het Waarborgfonds vind je een stappenplan om te controleren of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Vergeet niet om aangifte te doen bij de politie. Op de website schadezonderdader.nl kun je aan de hand van vijf vragen bepalen of het zinvol is om je schade bij het Waarborgfonds in te dienen. Dit kan direct digitaal.
Schade via je eigen verzekering vergoed?
Lukt het niet om de schade veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig te verhalen via het Waarborgfonds Motorverkeer, dan kun je de schade altijd nog proberen te verhalen via je eigen autoverzekering. Dat kan echter alleen als je allrisk verzekerd bent. Dit gaat dan echter wel ten koste van je opgebouwde schadevrije jaren en kan invloed hebben op de hoogte van je verzekeringspremie. We kunnen dit eventueel samen met je bekijken om te bepalen wat in jouw specifieke geval verstandig is.
Hoe ben jij verzekerd?
Heb je vragen over je huidige autoverzekering of ben je benieuwd of je kunt besparen op jouw verzekeringen? We bekijken het graag samen met je. Klik op de button hieronder en neem contact met ons op.