Verhuizen? Neem je bestaande hypotheek mee!

De afgelopen maanden is de hypotheekrente aardig gestegen. Vervelend als je verhuisplannen hebt en een andere woning wilt kopen. Maar wist je dat er mogelijkheden zijn om je bestaande hypotheek, mét lage rente, mee te nemen bij de koop van een ander huis? Dit noemen we de ‘verhuisregeling’. Ongeveer 1 op de 3 doorstromers maakt hier momenteel gebruik van.

Wat is de verhuisregeling?

Veel hypotheekverstrekkers hebben in hun voorwaarden vastgelegd dat een bestaande hypotheek bij verhuizing naar een andere koopwoning mag worden meegenomen tegen de bestaande voorwaarden. Op dit moment kan het heel slim zijn om dat te doen. Je rente en looptijd blijven dan namelijk hetzelfde en zo blijf je profiteren van de lage hypotheekrente die je al had. Wel behandelt de geldverstrekker het meenemen van de hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat je inkomsten en uitgaven opnieuw beoordeeld worden en ook de marktwaarde van je nieuwe woning moet worden getaxeerd.

Duurder huis

Is het huis dat je koopt duurder dan je huidige woning? Dan sluit je voor het restbedrag een nieuwe hypotheek af. Dit regel je bij dezelfde geldverstrekker als waar je bestaande hypotheek loopt. Ook in dit geval doet de geldverstrekker opnieuw een financiële toetsing om te kijken of je nog aan de voorwaarden kunt voldoen.

Wanneer gebruikmaken van de verhuisregeling?

Bij de meeste hypotheekvormen kun je gebruikmaken van de verhuisregeling. Wel zijn er aandachtspunten waar je op moet letten. Zo mag een aflossingsvrije hypotheek meestal niet hoger zijn dan 50 procent van de marktwaarde van je nieuwe woning.

Een (bank)spaarhypotheek kun je vaak ook meenemen, maar de vraag is of dat gunstig is. Bij een spaarhypotheek heb je immers juist profijt van een hogere rente.

Ook een lineaire of annuïteitenhypotheek kan meeverhuisd worden.

Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen. Bespreek met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen, dan met een kortere looptijd.

Uiteraard is het niet verplicht om je oude hypotheek mee te nemen. Het kan zijn dat je niet meer tevreden bent over de hypotheekrente en/of de voorwaarden. Dan kun je er ook voor kiezen om je oude hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten.

De verhuisregeling is niets voor jou als…

  • Als je bestaande hypotheekrente hoger is: als de rente van de bestaande hypotheek hoger is dan de actuele rentestanden, dan is het waarschijnlijk niet voordelig om gebruik te maken van de verhuisregeling. In dit geval zou je meer moeten betalen voor je hypotheek en is het beter om op zoek te gaan naar een andere oplossing.
  • Als je nu Nationale Hypotheekgarantie (NGH) hebt en je verhuist naar een woning die meer waard is dan de NHG-grens: dan is het niet vanzelfsprekend dat je gebruik kan maken van dezelfde condities. Dit is afhankelijk van de hypotheekverstrekker.
  • Als je niet aan de voorwaarden voldoet: sommige verhuisregelingen kunnen specifieke voorwaarden hebben. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan is het beter om geen gebruik te maken van de verhuisregeling.

Onze hypotheekadviseurs kijken dan graag met je mee welke mogelijkheden er dan wel zijn.

Wil je gebruikmaken van de verhuisregeling?

Zoals je leest, zijn er de nodige voorwaarden verbonden aan het meenemen van je bestaande hypotheek bij een verhuizing. Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn en of het voordelig is om gebruik te maken van de verhuisregeling? Wij adviseren je graag. Neem contact met ons op en we bekijken het samen met je.

  • 7 februari 2023
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant