Belastingaangifte 2022: dit zijn de aftrekposten voor huiseigenaren

Sinds 1 maart kun je je belastingaangifte over het jaar 2022 indienen. Een groot deel van de gegevens is al voor je ingevuld. Dit gedeelte hoef je alleen nog maar goed te checken. Wat je nog wel zelf moet invullen zijn de aftrekposten. Als je een eigen huis hebt, dan zijn er meestal een aantal aftrekposten die je standaard kunt opvoeren bij je belastingaangifte.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is de meest bekende aftrekpost bij de belastingaangifte voor huiseigenaren. Je mag een deel van de rente die je betaald hebt over je hypotheek (of andere lening die je gebruikt hebt voor de eigen woning) aftrekken van je inkomen. Hierdoor wordt het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting lager. De rente die je betaalt voor je hypotheek is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Rente van een restschuld

Naast de rente van de hypotheek op je huidige woning, mag je ook de rente van een restschuld aftrekken van de belasting. Dat mag overigens alleen als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 en voor maximaal 15 jaar.

Boeterente

Ook wanneer je boeterente betaald hebt, mag je deze in een aantal gevallen als aftrekpost opgeven bij de belastingaangifte. Dat mag als:

  • Je een extra aflossing hebt gedaan op je hypotheek;
  • Je de hypotheek hebt overgesloten naar een andere verstrekker;
  • Je tussentijds het rentepercentage van je hypotheek hebt aangepast.

Erfpacht

Is de grond waar je huis op staat niet van jezelf? Dan betaal je daar meestal een bedrag aan erfpacht voor aan de grondeigenaar. Deze kosten kun je opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte.

Nieuwe hypotheek

Heb jij afgelopen jaar een (andere) koopwoning gekocht of je hypotheek overgesloten? In dat geval mag je een aantal zaken opvoeren als aftrekpost. Dit betreft kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor verkrijgen van hypotheek;
  • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en het vastleggen van de hypotheekakte in het Kadaster;
  • Taxatiekosten (als een taxatie nodig is voor het verkrijgen van een hypotheek);
  • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie;
  • Boeterente voor het vroegtijdig aflossen van de oude hypotheek (alleen bij oversluiten).

Heb je een (andere) koopwoning gekocht, dan mag je naast bovenstaande posten ook nog de volgende zaken aftrekken:

  • Bouwkundige keuring (als deze nodig is voor het krijgen van NHG of lening);
  • Bereidstellingsprovisie die je betaalt om de hypotheekofferte te verlengen;
  • Bouwrente als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Alleen de bouwrente die je na het tekenen van het voorlopig koopcontract maakt, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte, zijn aftrekbaar;
  • Kosten voor nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot.

Welke kosten mag je niet aftrekken?

Kosten die je maakt om je huis te kunnen kopen, dus niet voor de hypotheek, zijn niet aftrekbaar. Bijvoorbeeld de kosten die je maakt voor het inhuren van een aankoopmakelaar, de notariskosten voor het opstellen van de eigendomsakte, de inschrijving in het kadaster van de koopakte en de kosten van een bankgarantie. Verder zijn ook de reguliere aflossing van je hypotheek en de kosten van onderhoud en verbouwing niet aftrekbaar.

Alle informatie over de belastingaangifte lees je op de site van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl. Vind je het lastig om de belastingaangifte goed in te vullen? Overweeg dan om een belastingadviseur in de arm te nemen, zodat je optimaal profiteert van de aftrekposten die voor jouw situatie gelden.

Wil je weten of het de moeite loont om jouw hypotheek over te sluiten of wil je weten wat de mogelijkheden zijn om fiscaal aantrekkelijk met de verduurzaming van jouw woning aan de slag te gaan? Neem dan contact met één van onze hypotheekadviseurs op. Wij gaan graag met je in gesprek.

  • 8 maart 2023
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant