100e Wereldspaardag en Kinderspaarweken

Van spaarvarken naar spaar-app. Er is op spaargebied door de jaren heen veel veranderd. Op 31 oktober 2024 bestaat de Wereldspaardag precies 100 jaar. Maar in die eeuw is één ding is onveranderd gebleven: het belang om jong te beginnen met sparen. Want wie jong begint met sparen, is later financieel weerbaarder. Ook RegioBank zet zich hier al jaren voor in. Vandaar dat de herfstvakantie en de periode eromheen bij RegioBank in het teken staan van de Kinderspaarweken en extra aandacht voor financiële educatie.

Kinderspaarweken

Wie kent het niet van toen hij of zij klein was: de Kinderspaarweken? RegioBank organiseert iedere herfstvakantie nog steeds deze speciale week waarin kindjes hun spaarpot mogen komen legen. En als beloning voor het goede sparen mogen zij een leuk cadeautje uitzoeken. Eén van onze adviseurs bankzaken vertelt: “Er zijn al heel wat kindjes langsgekomen. Door het sparen te belonen, wordt het ook een doel op zich. Supertrots komen ze dan ons kantoor binnenlopen. Uit een Nibud onderzoek komt naar voren dat maar één derde van de kinderen een eigen spaarrekening heeft, dat meer dan driekwart van de kinderen een deel spaart van zijn of haar zakgeld en dat van deze kinderen iets meer dan de helft dit doet met behulp van een fysieke spaarpot.”

Het belang van Wereldspaardag

Wereldspaardag werd geïntroduceerd in 1924, en sindsdien is het altijd een dag geweest om jonge mensen te leren hoe belangrijk het is om geld opzij te zetten voor de toekomst. Van de eenvoudige spaarvarkens van de jaren 1920 tot de moderne spaarapps van vandaag – de manier waarop kinderen leren sparen is met de tijd meegegaan. Maar de boodschap blijft hetzelfde: wie jong begint met sparen, loopt later minder risico om financieel in zwaar weer te komen.

Verleidingen zijn extra groot

De tijdgeest waarin kinderen en jongeren opgroeien heeft ook veel invloed. “Kinderen moet je financieel weerbaar maken, want de verleidingen worden steeds groter. Met name na de basisschool. Het is een gegeven dat jongeren vaker reageren op online aanbiedingen. Ze zijn geneigd om te kopen wat influencers aanraden. Een ander aspect is dat het steeds makkelijker gemaakt wordt om betalingen te doen, ook als je (even) geen geld hebt. Dat baart ons zorgen, want we zien dat jongeren vaker van dit soort mogelijkheden gebruikmaken dan ouderen.”

Jongeren beginnen vroeger met sparen

Het valt op dat de jongste generaties vroeger zijn begonnen met sparen dan de oudere generaties: GenZ begon rond hun elfde levensjaar met sparen, millennials rond hun dertiende en de 45-plussers rond 16 à 17 jaar (en 65-plussers zelfs pas na hun negentiende!). Dat is een mooi signaal, maar ondanks dit gegeven zijn de wensen en verleidingen steeds groter. Dus ook nu geldt nog steeds: blijf goed sparen en verstandig uitgeven.

  • 30 oktober 2024
  • 2 min leestijd
  • Bankzaken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Dinie Visser
Dinie Visser

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant