5 tips om schade te voorkomen aan jouw mobiele apparaten

Goed bereikbaar zijn en mooie momenten vastleggen, onderweg heb je altijd je telefoon bij de hand. En wil jij neerploffen voor de buis, maar is de televisie bezet? Dan kijk je gewoon in je slaapkamer via de tablet. Onze mobiele apparaten gebruiken we iedere dag en nemen we overal mee naartoe. Daarom wil je natuurlijk niet dat een van deze kostbare toestellen beschadigd raakt of zelfs kapotgaat. Hoe voorkom je schade aan je mobiele apparaten? Ontdek het met deze 5 tips!

Tip 1: Zorg voor een goede bescherming

Een kras op je beeldscherm is zo gemaakt, bijvoorbeeld doordat je sleutelbos en je telefoon in dezelfde jaszak zitten. Je voorkomt krasschade met een goede screenprotector, het liefste eentje van glas. Hiermee bescherm je het beeldscherm van je smartphone, tablet of smartwatch tegen eventuele krassen of bij een val. Ook een hoesje helpt bij het voorkomen van schade. Kies er altijd eentje die bestaat uit dik en zacht materiaal voor de best mogelijke bescherming.

Tip 2: Ruim al je apparaten veilig op

Maak je even geen gebruik van je apparaat? Dan is het verstandig om het thuis veilig op te bergen. Leg je tablet bijvoorbeeld in je nachtkastje of je laptop in de bureaulade. Je voorkomt hiermee sneller dat het toestel valt doordat iemand ertegen aan stoot of dat er water overheen komt.

Tip 3: Voorkom waterschade

Kijk je vaak een serie in bad? Of luister je muziek onder de douche? Ook waterdamp is slecht voor je mobiele apparaten. Zo kan er vocht in de USB-aansluiting of audio-ingang komen. Het is daarom slim om vochtige ruimtes te vermijden of je toestel te beschermen met een hoesje. Berg onderweg ook altijd je telefoon, tablet of laptop op in een waterdichte tas. Kom je in een dikke regenbui terecht? Dan zijn jouw apparaten veilig.

Toch waterschade? Zo beperk je de schade

Is je telefoon toch in het water gevallen? Bijvoorbeeld omdat er een glas water overheen is gevallen of door een flinke plensbui? Dit kan je doen:

Stap 1. Zet je telefoon direct uit. Hiermee voorkom je dat de schade nog groter wordt en er eventuele kortsluiting ontstaat.

Stap 2. Verwijder direct de batterij (indien mogelijk) en de simkaart om verdere schade te voorkomen

Stap 3. Leg het toestel in ongekookte rijst. Door je toestel hier ruim 48 uur in te houden, is er een kans dat het droge materiaal het water opneemt.

Tip 4: Voorkom oververhitting

Een handige tip om oververhitting te voorkomen, is door je telefoon niet continu aan de lader te houden. Doe dit daarom alleen als het echt nodig is. Het opladen vraagt namelijk om veel kracht van je toestel. Door je telefoon of tablet de hele dag in het stopcontact te laten zitten, kan dit ervoor zorgen dat je toestel snel opwarmt.

Zit je buiten in de tuin en schijnt de zon? Houd je telefoon of laptop dan uit het zonlicht. Door je toestellen in een koele omgeving te houden, raken ze minder snel oververhit.

Toch een oververhit toestel? Dit kun je doen

Is je toestel toch te warm geworden? Dit kun je ertegen doen:

Stap 1. Leg je mobiele apparaat direct uit de volle zon, het liefst op een koele, donkere plek.

Stap 2. Schakel alle onnodige en zware apps uit, hierdoor krijgt je processor meer rust.

Stap 3. Stop nooit je toestel in de oplader, hierdoor vraag je juist nog meer van je apparaat.

Stap 4. Schakel je apparaat helemaal uit en wacht een aantal uur voordat je ‘m weer gebruikt.

Tip 5: verzeker je mobiele apparaten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het fijn om te weten dat je mobiele elektronica goed verzekerd zijn tegen eventuele schade. Met de aanvullende Smartphone- en tabletdekking zijn je smartphone, tablet, smartwatch, digitale sporthorloge en smartglasses verzekerd tegen schade door vallen, stoten, water, verlies en diefstal.

  • 1 februari 2021
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant