Aanpassingen Nationale Hypotheekgarantie in 2024

Hoewel de huizenprijzen in 2023 min of meer gelijk zijn gebleven, is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dit jaar toch verhoogd. Dit zorgt ervoor dat meer mensen een hypotheek met deze garantie kunnen afsluiten. Hierdoor hoopt de overheid dat de woningmarkt een impuls krijgt. Lag de grens vorig jaar op € 405.000,-, dit jaar is die met 6% verhoogd naar € 435.000,-.

Wat is NHG ook alweer?

Sluit je voor de aankoop van je huis een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie, dan heb je extra zekerheid als je je hypotheek door omstandigheden niet meer kunt betalen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je werkeloos raakt, je relatie strandt of doordat één van beide partners overlijdt. Maar ook als er een restschuld overblijft na de (gedwongen) verkoop van je huis en je kunt de hypotheek niet meer betalen, kun je aankloppen bij NHG.

Kosten NHG

Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Dan kost je dat eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Dit percentage is gelijk gebleven in vergelijking met 2023. Koop je bijvoorbeeld een woning voor € 400.000,-, dan betaal je € 2.400,- zogenaamde borgtochtprovisie. Dit bedrag mag je overigens wel als aftrekpost opvoeren bij je belastingaangifte.

Lagere rente

Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je minder hypotheekrente betaalt. Dat scheelt gemiddeld 0,4% op het rentepercentage. Hypotheekverstrekkers zijn namelijk blij met hypotheken die met NHG gesloten worden. Zij lopen met deze leningen immers minder risico, omdat er vanuit de NHG gegarandeerd wordt dat de hypotheek wordt afgelost, ook als de huiseigenaar het niet meer kan betalen. Wat betekent een lager rentepercentage concreet? Rekenen we weer met de woning van € 400.000,- dan spaar je in het eerste jaar al € 1.600,- aan rente uit. Zo is die betaalde borgtochtprovisie al snel weer terugverdiend!

Hogere NHG-grens bij verduurzaming

Sinds dit jaar is de NHG-grens hoger als je energiebesparende maatregelen meefinanciert. Koop je een woning en ga je aan de slag met het verduurzamen ervan? Dan mag je zelfs tot 6% boven de waarde van het huis met NHG financieren. Bij het huis van € 400.000,- betekent dat dat je maar liefst € 24.000,- extra kunt lenen. Je moet dan wel dat hele bedrag gebruiken voor de verduurzaming. De maximale NHG-hypotheek inclusief verduurzaming is € 461.100,-.

Weten wat je kunt lenen?

Wil je meer weten over de voorwaarden voor het sluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Of wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Bel 0513 461 346 of maak direct een afspraak via onderstaande knop. Binnen 24 uur nemen we contact met je op om een afspraak te plannen. En ben je al klant bij ons? Dan zijn er kortingsmogelijkheden op het hypotheekadvies!

  • 18 januari 2024
  • 2 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant