Budgetteren kun je leren

Een huishoudboekje, dat is toch ouderwets? Helemaal niet! Wie verstandig om wil gaan met geld, kan dit toch het beste bijhouden in een overzicht. En zeker nu de prijzen door het dak gaan, is het heel slim om je inkomsten en uitgaven in een overzicht bij te houden, zodat je weet waar je staat.

De afgelopen maanden zijn heel veel zaken flink duurder geworden. Daardoor komen meer mensen financieel in de problemen dan voorheen. Dat geldt zelfs voor huishoudens die een jaar of twee geleden nog prima konden rondkomen. Het Centraal Planbureau geeft aan dat de teruggang in koopkracht in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo groot is geweest.

Inzicht in je financiën

Wil je werk maken van mogelijkheden om te besparen? Dan moet je in de eerste plaats een goed overzicht hebben van waar je staat. Weet jij precies hoeveel geld je uitgeeft en waar je dat aan uitgeeft? En weet je dat alleen van deze maand, of heb je ook een langetermijnplanning gemaakt? Zodra je weet hoe je er financieel voorstaat, kun je ook beter bepalen op welke manier je kunt besparen.

Overzicht geeft inzicht

Maar waar begin je? Inzicht krijgen begint met een overzicht maken. En daar kan een huishoudboekje je heel goed bij helpen. Dat kan op papier, maar ook digitaal. Want zodra jij overzicht hebt over wat er inkomt en wat eruit gaat, kun je ook bepalen waar je actie op kunt ondernemen. Online zijn er heel wat digitale huishoudboekjes te vinden, ook in de vorm van apps. Zo kun je je financiën eenvoudig bijhouden op je telefoon. Hier vind je een overzicht van huishoudboekjes: https://www.wijzeringeldzaken.nl/huishoudboekjes/

Categoriseren

Het voordeel van een digitaal huishoudboekje of een app is dat deze vaak de informatie van jouw bankrekening automatisch kunnen downloaden en indelen in categorieën. Zo hoef je dat zelf niet meer te doen. Als je bijvoorbeeld je boodschappen in de supermarkt gepind hebt, dan wordt deze betaling automatisch gecategoriseerd onder ‘boodschappen’. De meeste huishoudboekjes bieden naast de standaard categorieën ook de mogelijkheid om zelf groepen aan te maken.

Budgetteren

Als je weet wat je ongeveer per categorie uitgeeft, dan kun je naar de volgende stap: budgetteren. Bepaal per categorie hoeveel geld je daaraan wilt uitgeven, per maand of per jaar. In sommige huishoudboekjes kun je een saldomelding aanzetten. Je krijgt dan een seintje van de app als je de grens van het ingestelde budget hebt bereikt.

Rood staan

1 op de 3 Nederlanders staat wel eens rood. En dat is vaak erg duur! Over het saldo dat je in de min staat, betaal je vaak wel 9% rente of meer. En dat is zonde. Ook bij aankopen op afbetaling en een openstaande creditcardschuld betaal je hoge rentes. Zet ook deze uitgaven op een rijtje. De kans dat je rood komt te staan is namelijk een stuk kleiner als je je uitgaven bewust in de gaten houdt.

Verzekeringen

Bij je vaste uitgaven hoort ook de premie die je betaalt voor je verzekeringen. Maar wanneer heb je deze voor het laatst bekeken en vergeleken? Misschien ben je verzekerd voor iets wat niet je niet meer nodig hebt of kun je goedkoper terecht bij een andere verzekeraar. Ook zijn er verzekeraars die een pakketkorting bieden als je alle verzekeringen bij dezelfde partij onderbrengt.

Meekijken

Als specialist op het gebied van bankzaken en verzekeringen kijken wij graag met je mee naar jouw situatie. Loop gerust eens bij ons binnen of neem contact op om een afspraak te maken.

  • 10 november 2022
  • 3 min leestijd
  • Bankzaken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Dinie Visser
Dinie Visser

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant