Extra aflossen: verstandig of niet?

Heb jij een eigen huis? Dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. Die bestaat meestal uit twee onderdelen: rente en aflossing. Door extra af te lossen op je hypotheek, wordt de totale schuld lager en daarmee dalen de maandlasten – afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt – meestal ook. Maar het is niet altijd slim om extra af te lossen. We vertellen je graag de ins en outs.

Boete

De meeste geldverstrekkers hanteren een maximaal percentage dat je per kalenderjaar mag aflossen. Vaak is dat 10% van het oorspronkelijke bedrag dat je geleend hebt. Heb je bijvoorbeeld € 250.000,- geleend, dan mag je per kalenderjaar € 25.000,- aflossen bovenop de reguliere aflossing. Wil je meer aflossen dan het maximum dat jouw geldverstrekker hanteert? Dan kan het zijn dat ze hiervoor een boeterente in rekening brengen. Immers: de geldverstrekker heeft rekening gehouden met een bepaald bedrag aan rente-inkomsten uit jouw hypotheek. Los jij die hypotheek sneller af dan vooraf afgesproken, dan kan het zijn dat hij inkomsten misloopt.

Hogere marktrente

Is jouw rentepercentage lager dan de huidige marktrente? Dan kan het zijn dat je geen boeterente hoeft te betalen. De geldverstrekkers kunnen dan namelijk het geld dat ze aan jou geleend hebben, weer aan een ander uitlenen tegen een hogere rente. Dit geld levert hen dan uiteindelijk meer op dan als jouw lening tegen het lagere rentepercentage was doorgelopen.

Hypotheek zonder NHG

Heb jij een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan kan het zijn dat het rentepercentage van jouw lening lager wordt als je extra aflost. Veel geldverstrekkers rekenen namelijk een hogere renteopslag bij een hogere hypotheek. Wordt het hypotheekbedrag lager, dan kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse terechtkomt, met een lagere renteopslag. Dit kan je uiteindelijk flink wat geld besparen.

Hypotheekrenteaftrek

Als je extra aflost op je hypotheek, wordt het bedrag dat je aan rente betaalt over je hypotheek lager. Hierdoor wordt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek kleiner. Omdat je minder rente betaalt, wordt je renteaftrek immers ook lager. Je belastbaar inkomen in box 1 wordt hoger, waardoor het kan zijn dat je meer belasting moet gaan betalen.

Andere leningen

Heb je naast je hypotheek nog andere leningen, zoals een doorlopende krediet of een persoonlijke lening, dan kan het slim zijn om eerst die af te lossen. De rentepercentages van deze leningen zijn namelijk vaak een stuk hoger dan die van een hypothecaire lening.

Sparen

Is de rente van jouw hypotheek laag? Dan kan het – met de stijgende rentes van dit moment – soms zelfs interessanter zijn om te gaan sparen dan om extra af te lossen op je hypotheek.

Advies

Wil jij weten of extra aflossen op je hypotheek in jouw geval verstandig is? Wil jij weten of je een boeterente moet betalen als je extra gaat aflossen of heb je andere vragen over je hypotheek? Neem dan contact met ons op. Wij bekijken graag jouw individuele situatie en geven je advies wat te doen.

  • 10 augustus 2023
  • 2 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant