Verzeker je lading tegen diefstal met de goederentransportverzekering

Afgelopen jaar steeg het aantal diefstallen van lading fors. In 2022 werden er ruim 13.000 diefstallen of pogingen daartoe gerapporteerd aan brancheorganisatie TAPA. Wereldwijd ging het om een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, maar in Nederland was het zelfs drie keer zo vaak raak. Diefstal van lading kan grote gevolgen hebben op je bedrijf. Gelukkig kun je de risico’s beperken met een goederentransportverzekering.

De meeste ladingdiefstallen vonden plaats binnen Europa, zo geeft het Verbond van Verzekeraars aan. Het vaakst kwam dit voor in Groot-Brittannië (meer dan 4.000 meldingen) en Duitsland (3.850 incidenten). In totaal gebeurden 60% van alle incidenten in deze twee landen. Nederland staat echter op de vierde plaats in het lijstje met 727 meldingen. Dat is een fikse stijging ten opzichte van 2021, toen er slechts 185 incidenten gemeld werden. En waarschijnlijk is het daadwerkelijke aantal meldingen nog groter, want niet alle gevallen worden gemeld.

Schadebedrag

De totale schade door ladingdiefstal was in 2022 ruim 324 miljoen euro. Het gemiddelde schadebedrag per geval komt uit op zo’n € 140.000,-. Dit bedrag bestaat niet alleen uit de waarde van de gestolen goederen. Vaak is er ook sprake van schade aan het voertuig en soms kan de vrachtwagen ook de weg niet direct weer op door deze schade. Dit kan tot omzetverlies leiden.

Verzeker je goederen

Door een goederentransportverzekering af te sluiten, kun je je handelsgoederen verzekeren tegen schade tijdens het transport en opslag. Want diefstal is natuurlijk niet het enige risico dat je loopt tijdens transport. Deze verzekering kun je ook afsluiten als je zelf geen transportbedrijf bent, maar een bedrijf inschakelt om jouw goederen te vervoeren. De aansprakelijkheid voor het vervoer van goederen ligt meestal namelijk maar beperkt bij het transportbedrijf zelf.

Wat is de dekking?

Er zijn verschillende aanbieders van goederentransportverzekeringen. De voorwaarden zijn dan ook verschillend per aanbieder. Wel worden de volgende zaken over het algemeen standaard meegenomen in de dekking:

  • Schade door brand of ontploffing
  • Schade door diefstal of vermissing
  • Schade die ontstaat tijdens laden of lossen
  • Koelschade (onder voorwaarden)
  • Kosten van noodgedwongen lossen en (her)laden
  • Schade door oorlog of staking

Er zijn ook verzekeraars die een deel van de gemiste winst op de gestolen goederen dekken. Dat is niet altijd standaard, maar kan soms wel aanvullend bijverzekerd worden. Dat geldt ook voor gevolg- en bedrijfsschade.

Wat zijn de kosten?

De hoogte van de premie van een goederentransportverzekering hangt af van het soort goederen dat je vervoert en het verzekerde bedrag. Daarnaast hangt de premie ook af van het bedrag aan eigen risico dat geldt. Wel is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden die gelden. Ook is het goed om na te denken of je een kortlopende of een doorlopende verzekering nodig hebt.

Ben jij benieuwd of een goederentransportverzekering verstandig is voor jouw bedrijf? Wij adviseren je graag. Neem contact met ons op.

  • 11 april 2023
  • 2 min leestijd
  • Zakelijk

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Pieter Nauta
Pieter Nauta

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant