Helm nu ook verplicht voor snorfietsers

Sinds 1 januari 2023 is voor de snorfiets een helmplicht ingevoerd in Nederland. Dit betekent dat je als bestuurder én passagier van een snorfiets of bromscooter verplicht bent een helm te dragen.

Het dragen van een helm kan ernstig hoofdletsel voorkomen en werd daarom altijd al aangeraden. Tot voor kort was dit echter nog niet overal verplicht. Sinds dit jaar is daar verandering in gekomen. In enkele grote steden was het al eerder verplicht een helm te dragen. Sinds 1 januari is deze plicht landelijk ingevoerd. Draag je geen helm, dan kun je een boete van € 100,- krijgen. En het niet dragen van een helm heeft ook gevolgen voor de dekking van je verzekering. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Achtergrond

Het initiatief voor het invoeren van een helmplicht komt van 130 Nederlandse artsen, waaronder neurologen, spoedartsen en internisten. Zij zagen in de dagelijkse praktijk het effect van het niet dragen van een helm door snorfietsers met vaak ernstig blijvend hersenletsel tot gevolg. Dit kan voor een groot deel worden voorkomen door het dragen van een helm. De Tweede Kamer heeft het voorstel van de artsen aangenomen en sinds dit jaar is de helmplicht dan ook ingevoerd in Nederland. In de rest van Europa gold al een helmplicht.

Welke soort helm?

Om aan de regels te voldoen, dien je een goedgekeurde bromfiets- of motorhelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm te dragen. Een wielrenhelm is niet genoeg. Een goedgekeurde helm heeft een keurmerk. Informeer bij je (brom)fietsspecialist naar de juiste helmen.

Om lichamelijk letsel zoveel mogelijk te voorkomen of beperken wordt aangeraden een integraalhelm te dragen. Deze helm beschermt je hele hoofd, van kin tot oren en van achter- tot voorhoofd.

Een andere optie is de jethelm. Deze biedt minder bescherming dan een integraalhelm, maar wel meer dan een speed-pedelec-helm. Je oren worden beschermd en de helm heeft meestal een vizier. Het voordeel van een jethelm is dat deze minder groot is dan een integraalhelm en daardoor meestal onder de buddyseat van de snorfiets past.

Een derde optie die je hebt is het dragen van een speed-pedelec-helm. Deze helmen zijn compact, licht en vaak ook luchtig. Het grootste nadeel van deze helmen is dat ze eigenlijk alleen de bovenkant van je hoofd beschermen. Je oren, kin en gezicht blijven onbeschermd. Artsen raden daarom aan om een integraalhelm te dragen, deze beschermt het meest.

Bekijk ook de snorfietshelmentest die de ANWB in 2022 deed: snorfietshelmentest.

Integraalhelm

Jethelm

Speed-pedelec-helm

Ombouwen naar bromfiets

Aangezien de helmplicht nu voor zowel snorfietsen als bromfietsen geldt, zijn er mensen die hun snorfiets laten ombouwen naar een bromfiets. Dit mag, mits de bromfiets daarna wordt gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De blauwe kentekenplaat wordt dan vervangen door een gele kentekenplaat.

Heb je je snorfiets om laten bouwen naar een bromfiets, geef dit dan ook aan ons door. Immers: de risico’s voor het rijden met een bromfiets zijn anders dan voor een snorfiets en ook het kenteken is veranderd. Wij passen de verzekering dan aan naar de nieuwe situatie.

Effect op verzekering

Natuurlijk draag je een helm vooral voor je eigen veiligheid. Maar het kan ook effect hebben op de dekking van je snorfietsverzekering. Rijd je schade op je snorfiets en draag je geen (goedgekeurde) helm? Dan kan het zijn dat je geen dekking hebt en je schade niet vergoed wordt. Zorg er dus voor dat je een goede helm hebt, zowel voor jezelf als voor je bijrijder.

En besluit je je snorfiets om te laten bouwen naar een bromfiets, geef dat dan direct door aan ons. De verzekeringspremie wordt dan opnieuw bepaald en je ontvangt een nieuwe polis en voorwaarden. Geef je de wijziging niet of niet tijdig door en ontstaat er schade? Dan is dit waarschijnlijk niet gedekt.

Ben je op zoek naar een passende snorfietsverzekering of wil je weten of jij goed verzekerd bent? Neem contact met ons op en wij kijken met je mee.

  • 4 januari 2023
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant