Hypotheek aanvragen? Check vooraf je BKR-registratie

Het Bureau Krediet Registratie, kortweg het BKR, is de instantie die alle leningen en kredieten boven € 250,- die in Nederland worden afgesloten bijhoudt. Daarnaast registreren ze achterstanden in aflossing op deze leningen en kredieten. Heb je een BKR-registratie? Dan kán dat gevolgen hebben als je een hypotheek aanvraagt.

Een BKR-registratie is heel normaal. Maar liefst 11 miljoen mensen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. En dat is geen probleem, mits je je geregistreerde lening of krediet volgens de gemaakte afspraken aflost. Gelukkig is dat bij 95% van de mensen het geval.

Wat wordt bij BKR geregistreerd?

Kredieten en leningen van meer dan € 250 en een looptijd langer dan 1 maand worden bij BKR vastgelegd. Dit wordt gedaan door de kredietverstrekker. Je denkt daarbij misschien vooral aan producten als een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, maar wist je dat bijvoorbeeld een mobiele telefoonabonnement of een creditcard op afbetaling ook geregistreerd kunnen staan bij BKR? En ook als je via private lease een auto rijdt, wordt dat aan het Bureau Krediet Registratie doorgegeven. Een studieschuld bij DUO wordt trouwens niet bij BKR geregistreerd maar kan wel invloed hebben op hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek. Ook hypothecaire leningen worden niet bij BKR vastgelegd, maar achterstanden op de afbetaling ervan weer wel.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Er zijn twee soorten registraties bij het BKR. Als je een positieve registratie hebt, dan betekent dat dat er één of meer schulden op jouw naam bij BKR geregistreerd staan, maar dat je altijd aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan. Je hebt ‘goed financieel gedrag’ laten zien. Daarnaast bestaat er de negatieve BKR-registratie. In dat geval is er bij de geregistreerde schulden een betalingsachterstand van 120 dagen of meer geweest. De kredietverstrekker heeft dit vast laten leggen bij BKR. Deze registratie blijft tot vijf jaar na dato zichtbaar voor andere geldverstrekkers.

Kun je met een BKR-registratie een hypotheek krijgen?

Heb je een positieve BKR-registratie? Dan kun je over het algemeen gewoon een hypotheek aanvragen. Wel wordt het bedrag dat je al aan schulden open hebt staan dan meegenomen in de maandlasten, waardoor je maximale te lenen hypotheekbedrag vaak lager wordt. Hoe je openstaande kredieten en leningen meetellen bij een hypotheekaanvraag is verschillend. Onze hypotheekadviseurs bekijken graag de mogelijkheden in jouw situatie.

Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan wordt het een stuk lastiger om een hypotheek aan te vragen. Er zit echter een verschil in gradatie van de negatieve BKR-registratie. Is de betalingsachterstand inmiddels weg en ging het om een kortlopende schuld? Dan meldt de kredietverstrekker de registratie als ‘hersteld’ en zijn er soms wel mogelijkheden voor een hypotheek. Is de achterstand nog actueel of zelfs oplopend? Dan is de kans helaas klein dat je op dit moment voor een hypotheek in aanmerking komt. Pas vijf jaar na het aflossen van de betalingsachterstand wordt de registratie uit het systeem verwijderd.

Weten hoe je geregistreerd staat voor een hypotheekaanvraag

Maak je een afspraak bij ons voor een oriënterend hypotheekgesprek? Dan vragen wij altijd om een overzicht van je inkomsten én je lasten. Dat betekent dat het ook handig is om te weten wat er aan kredieten en leningen openstaat op je naam. Deze gegevens kun je online gratis inzien via de website van BKR.

Mogelijkheden voor een hypotheek

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn voor het sluiten van een hypotheek? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee. Maak een afspraak door ons te bellen of vul het formulier in en wij bellen je terug.

  • 4 april 2023
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant