Hypotheek in 2023, wat verandert er?

Ieder jaar veranderen er een aantal zaken in de hypotheekregels. Ook in 2023. In dit nieuwsartikel hebben we er een paar verzameld. Sommige positief, soms iets waar je minder blij van zou kunnen worden. Maar bij Van Campen & Dijkstra kijken we graag met je mee naar het totaalplaatje. Er is namelijk genoeg mogelijk en we geven je graag advies over jouw financiële situatie.

Meer leenruimte

We beginnen met goed nieuws: veel huishoudens kunnen in 2023 toch iets meer lenen voor de aankoop van een woning dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt met name door de verwachte loonstijgingen. Daarnaast gaat het tweede inkomen bij tweeverdieners vanaf volgend jaar volledig meetellen voor het maximaal te lenen bedrag. Op dit moment is dat 90%. Dit biedt in veel gevallen nét even wat meer mogelijkheden.

NHG-grens gaat met € 50.000,- omhoog

Daarnaast gaat de grens voor het sluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met € 50.000,- omhoog. Dat betekent dat je in 2023 tot maximaal € 405.000,- kunt lenen met NHG. En als je ook nog eens energiebesparende maatregelen treft in je nieuwe woning, dan is die grens zelfs € 429.300,-.

Het voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is dat je een financieel vangnet hebt als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Bovendien krijg je ook nog eens rentekorting die kan oplopen tot 0,5%. De hypotheekverstrekker krijgt dankzij de NHG immers meer zekerheid. En dáárdoor kun je misschien ook weer net iets meer lenen.

Grens vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters verhoogd

Ben jij tussen 18 en 35 jaar en starter op de woningmarkt? Dan hoef je nu al geen overdrachtsbelasting te betalen als je een woning koopt tot maximaal € 400.000,-. Volgend jaar wordt dat bedrag verhoogd naar € 440.000,-. Voorwaarde hierbij is wel dat je zelf in het huis gaat wonen.

Hypotheekrenteaftrek in 2023 verder beperkt

Terwijl je dit jaar nog maximaal 40% hypotheekrente kunt aftrekken, wordt dit in 2023 nog maximaal 37.05%. Hier krijg je alleen mee te maken als je onder het hoge tarief van de inkomstenbelasting valt. Dan lever je dus bijna 3% voordeel in.

Je hebt recht op renteaftrek als je een lineaire- of annuïteitenhypotheek hebt en dus aflost op je lening. Heb jij een andere hypotheekvorm en is je hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan val je onder het overgangsrecht en mag je de betaalde rente ook aftrekken.

Voordelig verduurzamen

Wil je in 2023 je woning verduurzamen? Dan kun je meer lenen. Voor de meest voorkomende zaken zoals zonnepanelen, kan maximaal € 9.000,- extra geleend worden. Voor een nul-op-de-meter woning mag er zelfs € 25.000,- extra gefinancierd worden.

Dit jaar was het nog zo dat je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen moest treffen om voor subsidie in aanmerking te komen. Komend jaar kun je ook subsidie krijgen als je maar één maatregel treft.

Jubelton verdwijnt

De jubelton is een mogelijkheid voor ouders of grootouders om jongeren tussen 18 en 40 jaar oud te helpen bij de aanschaf of verbouwing van een eigen woning. De ontvanger hoeft niet per se een familielid te zijn, als deze maar in de leeftijdscategorie valt. Deze schenking is maximaal € 106.671,- waarbij er eenmalig geen schenkbelasting hoeft te worden betaald. Maar vanaf 1 januari 2023 behoort de jubelton tot het verleden. Vanaf die datum is het belastingvrije schenkbedrag maximaal € 27.231,-. Nog steeds is dat veel geld waarmee je een ander kunt helpen en net dat duwtje in de rug kunt geven. Let wel op, want in 2024 wordt de vrijstelling helemaal afgeschaft. Dus wie nog van belastingvrij wil schenken, moet opschieten.

Weten wat je kunt lenen?

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn om je droomhuis te kopen of wil je meer weten over het verduurzamen van je huidige woning? Bel 0513 461 346 of maak direct een afspraak via onderstaande knop. Binnen 24 uur nemen we contact met je op om de afspraak te plannen. En ben je al klant bij ons? Dan zijn er kortingsmogelijkheden op het hypotheekadvies!

  • 16 november 2022
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant