Je kind helpen met de jubelton en schenkingen

Er zijn mogelijkheden om anderen, zoals je kind of kleinkind, te helpen bij de aanschaf van een huis. Tegenwoordig is dat meer dan welkom met de hoge huizenprijzen. Deze fiscaal vriendelijke schenking aan jonge woningkopers wordt ook wel de jubelton genoemd. Dit kan met eigen spaargeld, maar ook door geld vrij te maken middels een extra hypotheek of het verzilveren van je overwaarde. Wel een kanttekening: dit jaar kan je nog vol gebruik maken van de jubelton, maar het bedrag van iets meer dan een ‘ton’ wordt in 2023 verlaagd en in 2024 wordt het helemaal afgeschaft.

Jubelton

De jubelton is een mogelijkheid voor ouders of grootouders om jongeren tussen 18 en 40 jaar oud te helpen bij de aanschaf of verbouwing van een eigen woning. De ontvanger hoeft niet per se een familielid te zijn, als deze maar in de leeftijdscategorie valt. Deze schenking is maximaal € 106.671,- waarbij er eenmalig geen schenkbelasting hoeft te worden betaald. Dat is interessant! Het geld dat dit jaar geschonken wordt, moet uiterlijk in 2024 worden gebruikt.

Vanaf 1 januari 2023 behoort de jubelton tot het verleden. Vanaf die datum is het belastingvrije schenkbedrag nog maximaal € 27.231,-. Een jaar later wordt de vrijstelling helemaal afgeschaft. Wie nog van de regeling wil profiteren, moet dus opschieten.

Vrijstelling met vrije besteding

Naast de vrijstelling voor een koophuis bestaat er nog een andere eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Deze schenking mag je uitgeven waaraan je wilt en bedraagt € 27.231,-. Maar let op: De gever kan het bedrag in 2023 alleen voor een woning óf alleen voor vrije besteding schenken. Allebei kan niet.

Ook helpen zonder veel eigen spaargeld

Ook zonder veel eigen spaargeld zijn er toch mogelijkheden om anderen financieel te helpen bij hun droomhuis. Een optie is het verhogen van je eigen hypotheek, om zo geld vrij te maken. Heb je overwaarde op je eigen woning? In die situatie kan je mogelijk de overwaarde verzilveren en dit schenken aan je (klein)kinderen. Het kan een goede bestemming voor geld zijn dat anders vast blijft zitten in stenen.

Kom in actie

Wil je jouw kinderen of iemand anders helpen door gebruik te maken van de jubelton? Dan is haast nu wel geboden doordat volgend jaar de vrijstelling al sterk wordt verlaagd. Het overmaken van een schenking heb je zelf zo gedaan. Maar in de gaten houden met welke fiscale regels je allemaal rekening moet houden, is vaak lastiger. Onze hypotheekadviseurs geven je onafhankelijk advies en kunnen samen met je bekijken hoe we jouw kinderen aan een woning kunnen helpen.

Verzekeringsklant? Dan korting op hypotheekadvies

Heb je diverse verzekeringen lopen bij Van Campen & Dijkstra en ben je dus een verzekeringsklant? Wist je dat je hierdoor korting krijgt op een hypotheekadvies van ons? De korting begint bij € 50 en kan oplopen naar € 250 of zelfs € 400. Afhankelijk van het soort verzekeringsabonnement. Dat is het voordeel van alles onder één dak bij Van Campen & Dijkstra!

  • 14 juli 2022
  • 2 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant