Nieuwbouwhuis kopen? Let dan op deze aandachtspunten!

Wil je verhuizen, maar heb je altijd iets aan te merken op bestaande woningen? Of ben je niet van het klussen? Dan is het kopen van een nieuwbouwhuis misschien iets voor jou. De aankoop van een nieuwbouwhuis verloopt iets anders dan bij een bestaand huis. In dit artikel leggen we alle verschillen en aandachtspunten uit. Heb je na het lezen nog meer vragen over een hypotheek voor een nieuwbouwwoning? Neem contact op met onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag verder!

Vrij op naam

Bij makelaars of op huizensites kom je bij nieuwbouwhuizen altijd de term v.o.n. tegen. Hiermee wordt ‘Vrij op naam’ bedoeld en dit betekent dat een aantal noodzakelijke bijkomende kosten inbegrepen zitten bij de prijs. Dit is anders dan bij bestaande bouw, want daar zijn deze kosten voor eigen rekening en kunnen niet mee gefinancierd worden. Het gaat dan specifiek om de notariskosten en de overdrachtsbelasting van 2%.

Hypotheek is anders

De hypotheek wordt bij nieuwbouwhuizen gebruikt om de bouw van de woning te bekostigen. Dit gebeurt vanuit een bouwdepot. De geldverstrekker stort het hypotheekbedrag, met aftrek van de aankoopkosten van de grond, op een soort spaarrekening: het bouwdepot. Hieruit kun jij vervolgens de aannemer betalen voor de kosten die hij maakt bij de bouw van de woning. Over dit bouwdepot ontvang je rente. Aan de andere kant kan de aannemer je ook vragen bouwrente te betalen. Dit is een rentevergoeding, als de aannemer al met de bouw begonnen is voordat jij de woning hebt gekocht. Hij heeft dan al een investering gedaan en mag hierover een vergoeding vragen. Onze hypotheekadviseurs leggen je dit allemaal uit, zodra je met een hypotheekaanvraag voor een nieuwbouwhuis bij ons aanklopt.

Extra kosten voor meerwerk

Bij een nieuwbouwproject staat vast wat er standaard gebouwd wordt, dat wordt de casco-oplevering genoemd. In veel gevallen kun je het huis naar wens laten aanpassen. Zoals de aanleg van extra lichtpunten, een extra muur of juist het doorbreken van een muur, extra ramen of een uitgebreidere keuken. Vaak is er een lijst beschikbaar wat je aan meerwerk kunt laten uitvoeren met de bijbehorende prijzen. Meerwerk betekent ook extra kosten. Maak hierover goede afspraken in de koop- of aannemingsovereenkomst. Omdat meerwerk de marktwaarde verhoogt van de woning, is het mogelijk om dit mee te financieren. Iedere hypotheekverstrekker heeft hier zijn eigen regels voor. De hypotheekadviseur zoekt voor jou de beste opties voor een hypotheekofferte.

Dubbele woonlasten

Iets waar je ook rekening mee moet houden, is de mogelijke dubbele woonlasten. Omdat je huis nog gebouwd wordt, kan je er niet direct in wonen. Toch ga je vanaf het begin van de bouw of de aankoop al wel rente en aflossing betalen. Als je zelf al een woning hebt of huurt, moet je rekening houden met dubbele lasten tijdens de bouw.

Garantie- en waarborgregeling

Je gaat er niet van uit, maar de aannemer van je nieuwe huis kan tijdens de bouw failliet gaan. Met een garantie- en waarborgregeling zijn de extra kosten, die worden gemaakt om het huis af te bouwen door een nieuwe aannemer, gedekt. Tevens kan het gebeuren dat er een technisch mankement aan de woning ontstaat na oplevering. Dat is ook verzekerd met deze  regeling. Er zijn diverse instanties voor deze garantie- en waarborgregelingen.

Officiële meting van Kadaster

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis is het vaak niet exact bekend hoe groot het perceel wordt. Als het huis af is, komt het Kadaster bij je langs voor een officiële meting. Het kan zijn dat het perceel uiteindelijk kleiner of groter is dan in de koopovereenkomst staat. Zorg dat in de overeenkomst afspraken staan hoeveel geld je terugkrijgt of bij moet betalen als de grootte van het perceel uiteindelijk anders blijkt.

Opschortende voorwaarden

In het geval van nieuwbouw is er vaak sprake van opschortende voorwaarden in de koopaannemingsovereenkomst. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de overeenkomst pas in werking treedt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zoals dat er minimaal een bepaald aantal woningen verkocht moet zijn voordat er überhaupt gebouwd gaat worden. Meestal ligt de termijn van opschortende voorwaarden op negen maanden. Het kan zijn dat de geldigheid van je hypotheekofferte anders is. Dat is per hypotheekverstrekker verschillend. Dit kan slechts zes maanden zijn, maar is soms ook langer. Er zijn hypotheekverstrekkers die de offerte gratis voor je verlengen, maar er zijn ook aanbieders die juist extra kosten berekenen. Dit is iets wat we graag met je bespreken tijdens het hypotheekgesprek.

Afspraak maken en korting krijgen op ons hypotheekadvies?

Wil je een hypotheekadvies voor een (nieuwbouw)huis? Neem dan contact met ons op voor een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Zij bekijken wat voor jouw situatie het beste is, vertellen waar je financieel allemaal rekening mee moet houden en geven je een onafhankelijk advies.

Wist je dat je korting kan krijgen op het advies- en bemiddelingstarief van Van Campen & Dijkstra als je reeds klant bij ons bent? Dit geldt als je:

  • Regiobank-klant bent bij één van de Van Campen & Dijkstra-vestigingen;
  • Verzekeringen bij ons afneemt met een verzekeringsabonnement.

En wist je dat je kinderen ook gebruik kunnen maken van een korting als jij verzekeringsklant bent?

De korting begint bij € 50 en kan oplopen tot € 400. Dat is het voordeel van alles onder één dak bij Van Campen & Dijkstra! Vraag de hypotheekadviseur naar de voorwaarden.

  • 16 augustus 2022
  • 4 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant