Nieuwe kentekeneisen

Over iets meer dan twee maanden moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenbewijs hebben. Dit geldt ook voor de zogenaamde MMBS-en. Zonder kentekenbewijs mogen ze vanaf 1 januari 2022 de weg niet meer op. Zijn ze dat niet en kom je als eigenaar toch op de openbare weg? Dan riskeert je een boete.

Registratie en kentekenplicht

Sinds 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht bij de RDW voor alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Deze registratieplicht geldt voor alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines.

Maar ook voor motorrijtuigen die in de bouw, bij infraprojecten en in de logistiek gebruikt worden, zoals dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Ook voor deze voertuigen met een beperkte snelheid (de zogenaamde MMBS-en) geldt een registratieplicht als zij de weg op gaan.

Rijdt het voertuig harder dan 25 km per uur of gaat het om een motorrijtuig met een beperkte snelheid (MMBS)? Dan geldt er ook een kentekenplicht. Als eigenaar ben je verplicht om een kentekenplaat op het voertuig te monteren.

Tot januari 2022 nog de mogelijkheid om zonder keuring te registreren

Op dit moment geldt er nog een conversieperiode voor de registratie bij de RDW. Dat betekent dat je tot en met 31 december 2021 je voertuigen eenvoudig bij de RDW aanmeldt en een kenteken aanvraagt. Voor de registratie is nu nog geen RDW-keuring nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie, waarmee beperkte kosten gemoeid zijn.

Voer je de registratie na 31 december 2021 uit? Dan is wel een RDW-keuring nodig. Dit kost meer tijd en geld. Wij adviseren daarom om de registratie nog dit jaar te doen.

Hoe registreer je je voertuigen?

Je kunt (land)bouwvoertuigen registreren via de registratiewebsite van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvang je een kentekenbewijs. Daarmee kan je een kentekenplaat aanvragen.

Meld het kenteken aan ons

Vergeet niet aan ons het kenteken en meldcode (of kopie kentekenbewijs) van je (land)bouwvoertuig of werkmaterieel door te geven. Wij passen dan de polis(sen) hierop aan, zodat de verzekering(en) weer up-to-date zijn.

  • 9 november 2021
  • 2 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant