Ga met een gerust hart op vakantie met de juiste verzekering

De zomervakantie komt er weer aan. Heb jij al een mooie reis gepland? Vergeet dan niet ook een reis- en of annuleringsverzekering te regelen. Op die manier kun je met een gerust hart je koffers pakken en kun je tijdens je vakantie zorgeloos genieten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een reis- en een annuleringsverzekering? En kun je beter een kortlopende of een doorlopende variant afsluiten?

De reisverzekering en de annuleringsverzekering hebben allebei te maken met reizen, maar ze hebben een verschillend doel en daardoor ook verschillende dekkingen. Het belangrijkste verschil is dat de reisverzekering alleen dekking biedt tijdens de reis zelf, terwijl de annuleringsverzekering ook al dekking biedt vóór de reis begonnen is. Als je een vakantie boekt, is het verstandig om beide verzekeringen af te sluiten.

Reisverzekering

Een reisverzekering dekt schade die tijdens een reis ontstaat. Je bent hiermee verzekerd voor onverwachte kosten tijdens je reis, groot of klein. Bijvoorbeeld verlies of diefstal van bagage, kosten die je moet maken doordat je reis vertraagd is of als je in het ziekenhuis terecht komt. Maar ook hulp bij een ongeval of overlijden worden gedekt door de reisverzekering. Je kunt zelf bepalen wat je wel en niet aanvullend verzekert. Zo kun je een aparte dekking nemen als je onderwatersporten of andere gevaarlijke activiteiten gaat doen, zoals bijvoorbeeld diepzeeduiken, kitesurfen of parasailen.

Denk voor je weggaat ook na of je werelddekking nodig hebt, of dat Europadekking voor je reis voldoende is. Landen als Egypte, Marokko, Israël en Tunesië vallen gek genoeg namelijk ook onder Europadekking. Vraag het desnoods even bij ons na.

Ga je met de auto op vakantie? Kijk vooraf of je verzekerd bent voor pechhulp. Dit kan geregeld worden via de reisverzekering, de autoverzekering of via een lidmaatschap van een pechhulpdienst zoals de ANWB.

En vergeet ook vooral niet om geneeskundige kosten mee te verzekeren. Want je Nederlandse zorgverzekering vergoedt wel zorgkosten in het buitenland, maar gaat daarbij uit van de hoogte van de kosten zoals die in Nederland zijn. Daardoor kun je voor een onplezierige verrassing komen te staan als je in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt en achteraf een fikse rekening moet aftikken. Door geneeskundige kosten mee te verzekeren in je reisverzekering, voorkom je dit.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is bedoeld om de kosten te dekken als je reis onverwacht niet door kan gaan. Dat kan zijn vóór de reis begint, maar ook als je je vakantie vroegtijdig moet afbreken. Het gedeelte van je reis dat je hebt misgelopen wordt dan vergoed. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ziekte of overlijden van een familielid. Maar ook als je onverwacht werkeloos raakt of juist aan een nieuwe baan begint (en dat nog niet wist voor je de reis boekte), kun je een beroep doen op de annuleringsverzekering.

Het is belangrijk om een annuleringsverzekering zo snel mogelijk in te laten gaan na het boeken van je reis. En niet pas vanaf de dag van vertrek. Immers: ook vóór vertrek kan er al iets gebeuren, waardoor je reis niet door kan gaan en je de annuleringsverzekering nodig hebt.

Kortlopend of doorlopend?

Ga jij 1 keer per jaar op vakantie en duurt deze vakantie niet langer dan 2 tot 3 weken? Dan is een kortlopende reisverzekering over het algemeen een goede keuze. Je betaalt dan alleen premie voor de dagen dat je daadwerkelijk op reis bent.

Ga jij vaker op vakantie of ga je vaak weekendjes weg? Dan kan het verstandig zijn om een doorlopende reisverzekering te sluiten. Hiermee verzeker je niet alleen de langere reizen, maar ook geboekte overnachtingen in eigen land en zelfs dagtrips en weekendjes weg in het buitenland.

Ook bij de annuleringsverzekering kun je kiezen tussen de kortlopende en de doorlopende variant. Ook hierbij moet je de afweging maken hoe lang en hoe vaak je op vakantie gaat.

Uitgangspunt is dat je over het algemeen goedkoper uit bent met een doorlopende reis- en annuleringsverzekering als je meer dan 2 weken per jaar op vakantie gaat.

Ook verzekerd zijn van goede service?

Wil je weten wat voor jou de beste reis- en annuleringsverzekering is of ben je benieuwd of je huidige verzekering nog past bij je situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij zorgen dat je verzekerd bent van een goede én snelle service.

  • 26 juni 2023
  • 4 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant