Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Elke woonetage moet vanaf 1 juli 2022 voorzien zijn van een rookmelder. Deze verplichting was er al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen en gaat straks ook gelden voor bestaande woningen. Waarbij het niet uitmaakt of dit een huur- of een koopwoning is. Wat voor invloed heeft dit op de uitkering van jouw verzekering?

Rookmelders mogen vanaf komende zomer in geen enkel huis meer ontbreken. Waarbij het niet uitmaakt of dit een huur- of een koopwoning is. Voor nieuwbouw was deze verplichting er al sinds 2003 en onder de vorige regering is het Bouwbesluit nog strenger geworden. Daardoor moet er vanaf 1 juli 2022 in alle woningen op elke etage een rookmelder hangen. Nu is de vraag of dit effect heeft op jouw verzekering en de eventuele dekking bij brandschade.

Plekken waar rookmelders moeten hangen

Een woning die niet bij de bouw al voorzien is van rookmelders moet vanaf 1 juli 2022 op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben hangen. Wanneer er besloten ruimtes zijn waar een vluchtroute doorheen loopt, moet ook deze ruimte een rookmelder hebben. Denk hierbij een besloten gang op bijvoorbeeld de begane grond. In studentenhuizen moet iedere kamer een rookmelder hebben. Ook wordt geadviseerd om rookmelders op te hangen in slaapkamers, dit is niet verplicht, maar wel heel belangrijk voor meer veiligheid.

Wist je dat je rookmelders minstens vijftig centimeter vanaf de muur op het plafond moet installeren? Of dat goede rookmelders de NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben? Vind hier meer informatie en tips over het plaatsen, welke soorten rookmelders er zijn, het onderhoud en het testen van rookmelders.

Invloed op verzekering?

Keert een verzekering uit wanneer er geen rookmelders zijn geplaatst of geen werkende batterij meer heeft? Verzekeraars gaan hier verschillend mee om en in principe staat het niet letterlijk in de voorwaarden. Maar in veel gevallen staat wel dat je niet nalatig mag zijn en dat je voldoende voorzorgsmaatregelen moet nemen. Als je logisch nadenkt, dan betekent nalatig zijn ook dat je geen rookmelders hebt en of niet goed onderhouden hebt. Het kan zijn dat verzekeraars deze nieuwe wetgeving in de toekomst wel op zullen gaan nemen in hun verzekeringsvoorwaarden.

Om zeker te weten hoe jouw verzekering hier mee om gaat, check je polisvoorwaarden of vraag je persoonlijke verzekeringsadviseur. Voor ieders veiligheid om brand vroegtijdig te ontdekken en zeker van te zijn dat eventuele brandschade gedekt is… gewoon ophangen! Wacht niet tot 1 juli. Het is een kleine moeite en het voorkomt een grote impact. Rookmelders redden écht levens.

Verzekeringscheck

Is er iets aan je woonsituatie veranderd of wil je je inboedelverzekering wijzigen? Wij regelen het allemaal voor je. Of wil je je verzekeringen even checken of alles nog klopt? Neem gemakkelijk contact met ons op. Je kunt ons bellen op 0513 – 431 346 en je hebt direct één van onze medewerkers aan de telefoon of stuur een mail naar info@vancampendijkstra.nl.

  • 6 april 2022
  • 2 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant