Verduurzamen woning steeds interessanter

De prijzen voor gas en elektriciteit stijgen nog steeds en op dit moment is het niet mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Veel huishoudens hebben daardoor momenteel te maken met een forse stijging van energiekosten. Wij geven je graag een aantal tips over hoe je je huis kunt aanpassen, zodat je kunt besparen op je energieverbruik.

Tip 1: Isoleren

Veel huizen in Nederland kunnen beter geïsoleerd worden. Een betere isolatie zorgt ervoor dat je woning in de winter langer warm blijft en in de zomer juist langer koel. Zo hoef je minder te stoken of te koelen, waardoor je energieverbruik lager wordt. En de investering heb je vaak binnen twee jaar alweer terugverdiend. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of de vervanging van je ramen door (beter) geïsoleerd glas. De investering van deze vormen van isolatie ligt tussen € 1.000 en € 6.000, afhankelijk van de grootte van je woning en de vorm van isolatie die wordt gebruikt. De besparing op je energiekosten dankzij isolatie kan echter flink oplopen tot wel € 2.000 op jaarbasis. En als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van de overheid tot wel 30% van de investering.

Tip 2: Warmtepomp

Door over te schakelen van verwarming op gas naar (gedeeltelijke) verwarming op elektriciteit met een warmtepomp kun je je gasverbruik aardig terugschroeven. Met de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp kan je huis uiteindelijk zelfs volledig van het gas af. Met een hybride warmtepomp gebruik je zo’n 60% minder gas. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en gebruikt dit om jouw woning te verwarmen, maar ook om nog meer warmte op te wekken. Een volledig elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor huizen die goed of zeer goed geïsoleerd zijn. De kosten van een volledig elektrische warmtepomp zijn vrij hoog, namelijk tussen de € 10.000 en € 20.000. Een hybride warmtepomp is een stuk beter betaalbaar, de kosten daarvoor liggen rond de € 5.000. Ook bij de aanschaf van een warmtepomp is het mogelijk subsidie aan te vragen, waardoor het aantrekkelijker wordt om hiermee aan de slag te gaan. En de energiebesparing kan oplopen tot € 700 per jaar.

Tip 3: Zonneboiler

Met de aanschaf van een zonneboiler kun je per jaar ongeveer de helft op je energiekosten voor warm water besparen. Door middel van een zonnecollector wordt warmte opgeslagen waarmee het water in het bijbehorende opslagvat wordt opgewarmd en op temperatuur wordt gehouden. Zo verbruik je niet alleen minder gas, maar ook minder water, doordat het water dat uit je kraan komt, niet eerst hoeft op te warmen voor gebruik. De kosten voor een zonneboiler liggen tussen de € 3.000 en € 5.000. Je bespaart hiermee echter tussen de € 180 en € 250 aan energiekosten per jaar.

Adviesgesprek

Naast de mogelijkheden hierboven zijn er nog meer maatregelen om je huis te verduurzamen en daarmee je energielasten te verlagen. Wil jij weten wat voor jou de mogelijkheden zijn om dit te doen en om te bekijken hoe je dit kunt financieren? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag op weg.

Wist je dat je korting kunt krijgen op het advies- en bemiddelingstarief van Van Campen & Dijkstra als je reeds klant bij ons bent? Dit geldt als je:

  • Regiobank-klant bent bij één van de Van Campen & Dijkstra-vestigingen;
  • Verzekeringen bij ons afneemt met een verzekeringsabonnement.

En wist je dat je kinderen ook gebruik kunnen maken van een korting als jij verzekeringsklant bent?

De korting begint bij € 50 en kan oplopen tot meer dan € 400. Dat is het voordeel van alles onder één dak bij Van Campen & Dijkstra! Vraag de hypotheekadviseur naar de voorwaarden.

  • 16 september 2022
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant