Voorkom een winterse woningbrand

Het aantal woningbranden neemt de afgelopen jaren steeds meer toe, vooral tijdens de wintermaanden. Ook in de noordelijke provincies is er een stijgende trend. Brandweer Fryslân merkte aan het einde van de vorige winterperiode een toename van problemen met pelletkachels, die vaak leidden tot ongewenste rookontwikkeling bij verkeerd gebruik. Ook kwamen schoorsteenbranden vaker voor. Daarnaast is het opladen van elektrische apparaten en accu’s steeds vaker de oorzaak van brand in huis. In dit nieuwsartikel focussen we ons op een veilige en warme winter en geven we enkele tips om het risico op brand te verminderen.

Kaarsen

Kaarsjes aansteken zorgt voor gezelligheid en sfeer in huis, maar helaas gebeuren er vaak ongelukken met kaarsen. Zet kaarsen op een veilige plek, dus niet in de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen of kerstdecoratie. Houd brandende kaarsen ook uit de buurt van grijpgrage kinderhandjes. Zorg ervoor dat ze stevig in de houder staan en niet gemakkelijk kunnen omvallen. En verlaat je de kamer of de woning, blaas ze dan uit. Laat ze niet onbewaakt aan staan.

Extra verwarming

Zet jij in de wintermaanden een elektrische deken of straalkacheltje aan? Veel mensen gebruiken daarvoor extra stekkerdozen of verlengsnoeren. Sluit nooit teveel apparaten tegelijkertijd aan op een stekkerdoos en vermijd het aansluiten van stekkerdozen op elkaar om kortsluiting te voorkomen. Gebruik je een haspel? Rol deze dan altijd helemaal uit om oververhitting van het opgerolde snoer en brand te voorkomen.

Haard of kachel

Als je een open haard of houtkachel hebt, laat de schoorsteen dan minstens één keer per jaar, vóór de start van het ‘stookseizoen’, schoonmaken door een erkend schoorsteenveger. Gebruik je de haard heel veel? Laat de veger dan halverwege de winter nog een keer langskomen. Het rookkanaal is een plek waar roet en as zich ophoopt en dit kan brand veroorzaken.

Gebruik daarnaast altijd schoon, onbehandeld en droog hout in je haard of kachel. Hout dat anderhalf tot twee jaar heeft gedroogd, brandt het beste, is schoner voor het milieu en beter voor jouw haard. Gebruik geen benzine of spiritus bij het aansteken, maar ga voor aanmaakhoutjes of -blokjes.

Bij een pelletkachel dien je alleen de aanbevolen pelletkorrels te gebruiken en zorg dat deze droog zijn. Laat ook hier het rookkanaal controleren en leeg regelmatig de aslade.

Ventileren

In de wintermaanden stook je jouw woning lekker warm. Met de verwarming of met een haard of kachel. Zorg dat je, ondanks de koudere buitentemperaturen, een raam op een kier zet of een ventilatierooster open hebt staan. Het klinkt tegenstrijdig, maar door te ventileren zorg je voor minder (schadelijk) vocht in huis en daardoor warmt je huis sneller op. Ook voorkom je op deze manier koolmonoxidevergiftiging.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Plaats een koolmonoxide- en rookmelder in de ruimtes met kachel, haard of cv-ketel. Op elke verdieping is minimaal één rookmelder verplicht. Houd tussendeuren zoveel mogelijk dicht. Zo voorkom je dat een eventuele brand zich snel verspreidt. Denk ook na over een vluchtroute en zorg dat deze altijd vrij is. Probeer je voor te stellen dat je met gesloten ogen door een rokerige ruimte het huis moet verlaten in een noodsituatie. Het zal niet eenvoudig zijn.

Verzekeren tegen brandschade?

Wanneer er toch brand ontstaat, is het prettig als je goed verzekerd bent. Brandschade aan de spullen in je woning verzeker je met een inboedelverzekering. De woning zelf en alles dat er aan vastzit, verzeker je met een opstalverzekering.

» Bekijk deze verzekeringen

Wij zijn jouw persoonlijke verzekeringsadviseur in de buurt. Wij adviseren je de beste opties. Jij kiest! Wil je je verzekeringen checken of je verzekeringen naar ons oversluiten? Klik hieronder en neem contact met ons op.

  • 16 januari 2024
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant