Zes tips om diefstal van je elektrische fiets te voorkomen

De e-bike wordt steeds populairder. Steeds meer mensen schaffen een elektrische fiets aan. En daarmee stijgt ook de diefstal ervan. Vorig jaar registreerde de politie ruim 22.000 aangiftes van diefstal van een elektrische fiets. Maar hoe kun je voorkomen dat jouw e-bike gestolen wordt? Lees onze tips.

Een elektrische fiets is vaak meer waard dan een gewone fiets. En dat is ook zichtbaar in de diefstalgegevens. De schade loopt al snel in de papieren. Zo bedraagt de schade bij diefstal al snel € 2.000. Het is dan ook beter om te voorkomen dan te genezen. Met de volgende tips maak je het dieven een stuk lastiger. Zo is jouw e-bike in ieder geval géén eenvoudige prooi!

Tip 1: Zorg voor een goed slot

Een goed slot is een goed begin. Gebruik een ketting-, kabel- of beugelslot. Volgens de slotentest van de Fietsersbond is de beste oplossing een ringslot (het bestaande slot op je fiets) in combinatie met een los kettingslot van minimaal 85 centimeter zodat je deze altijd aan de ‘vaste wereld’ kunt bevestigen. Kijk bij de aanschaf van een slot ook of deze een ART-keurmerk heeft. Deze sloten zijn getest en goedgekeurd door Stichting ART. Deze stichting zet zich in om diefstal van tweewielers te voorkomen door meer en betere preventie. Hiervoor is het keurmerk ontwikkeld waarmee de betere preventiemiddelen kunnen worden onderscheiden.

Maak het slot altijd vast aan een vaste paal, hek of ander vaststaand straatmeubilair. Zo wordt het voor een dief een stuk moeilijker om er op jouw e-bike vandoor te gaan of om de fiets in een busje te laden. Houd er wel rekening mee dat je het slot aan de stevigste delen van je fiets vastmaakt. Een wiel is er zo af en ook de bagagedrager is niet het sterkste deel van je fiets. Ook is het een goed idee om je slot zo hoog mogelijk vast te zetten. Een slot dat op de grond ligt, is namelijk makkelijker te breken met bijvoorbeeld een steen of stoeptegel.

Tip 2: Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

Een fietsenstalling met bewaking is een goede manier om diefstal van je fiets te voorkomen. In veel steden kun je je fiets in een bewaakte stalling neerzetten. Ook bij stations is er meestal een mogelijkheid om je fiets bewaakt te stallen. Soms kan dit gratis, soms wordt een vergoeding gevraagd voor het parkeren van je fiets. Maar dat is altijd beter dan het risico lopen op diefstal.

Tip 3: Zet je fiets op een zichtbare plek

Is er geen bewaakte of onbewaakte fietsenstalling in de buurt? Zet je fiets dan in ieder geval op een goed zichtbare plek waar veel mensen het oog op hebben. Bijvoorbeeld voor een restaurant, op een druk plein of langs een route waar veel voetgangers langskomen. Knappe dief die het aandurft om jouw slot daar open te breken.

Tip 4: Neem je display en/of accu mee

Zet je je fiets ergens buitenshuis neer? Neem dan je accu mee. De accu is namelijk de grootste reden waarom dieven zo dol zijn op e-bikes. Daarnaast zijn er ook elektrische fietsen met een afneembaar display. Als je de fiets parkeert, neem dan het display mee, zodat jouw fiets een stuk minder aantrekkelijk wordt voor dieven om te stelen.

Tip 5: Zorg ook thuis voor een goede stalling

Een goed slot op je eigen schuur, berging of garage is ook erg belangrijk. Tegenwoordig worden elektrische fietsen zelfs gestolen terwijl ze gewoon thuis in de schuur staan. Wil je nog meer zekerheid? Dan kun je een muur- of vloeranker in de schuur maken waaraan je jouw e-bike kunt vastzetten. Daarnaast kun je ook camera’s ophangen of zorgen voor buitenverlichting met sensor, zodat dieven worden afgeschrikt.

Tip 6: Gebruik gps-tracking

De nieuwste e-bikes hebben van zichzelf al een gps-systeem waarmee je een gestolen fiets terug kan vinden. Heeft jouw fiets deze optie niet? Dan kun je ook een losse gps-tracker kopen en aan je fiets bevestigen. Zorg er wel voor dat deze tracker niet direct zichtbaar is, door deze bijvoorbeeld onder het zadel of op een andere onzichtbare plek te plaatsen.

Fiets toch gestolen?

Is je elektrische fiets toch gestolen, ondanks alle tips hierboven? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Veel verzekeraars vragen bij het melden van diefstal ook om het proces verbaal voor je de claim kunt indienen. Als er sprake is van inbraak met schade, maak dan foto’s van de situatie. De verzekeraar kan hier om vragen.

Weet je niet zeker of jouw elektrische fiets verzekerd is? Of wil je weten of de dekking voor jouw e-bike goed geregeld is? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 0513-461 346.

  • 13 maart 2023
  • 4 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant