Huis verduurzamen? Dit zijn de veranderingen in 2023

Wil je de strijd aangaan met de hoge energiekosten? Of wil je groener, bewuster en duurzamer gaan leven? Dan is je huis verduurzamen een goede en verstandige optie. Dat kan bijvoorbeeld door het treffen van energiebesparende maatregelen voor je huis.

Dit jaar krijg je bij het verduurzamen van je woning te maken met een aantal wijzigingen ten opzichte van 2022. Handig om te weten. Zoals de veranderingen bij de ISDE-subsidies (investeringssubsidies duurzame energie en energiebesparing), maar ook het afschaffen van de btw op het plaatsen van zonnepanelen. En niet te vergeten, het energieplafond dat vanaf januari is ingegaan. Hieronder behandelen we een aantal van deze wijzigingen die te maken hebben met verduurzamen.

Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel

Moest je eerder meerdere isolatiemaatregelen tegelijk treffen om in aanmerking te komen voor een subsidie, nu kan je al subsidie aanvragen als je één isolatiemaatregel neemt. Deze maatregel moet wel genomen zijn na 1 april 2022. Tref je gedurende dit jaar meerdere maatregelen, dan hoeft de subsidie dus niet tegelijk aangevraagd te worden, je kan per maatregel een subsidie ontvangen. Daarnaast wordt het subsidiebedrag van de eerste isolatiemaatregel verdubbeld als je later alsnog een extra subsidie aanvraagt. Klik hier voor de exacte subsidiebedragen en voorwaarden bij één of meerdere isolatiemaatregelen.

Btw op zonnepanelen afgeschaft

Het plaatsen van zonnepanelen wordt goedkoper. Want de btw van te plaatsen zonnepanelen wordt verlaagd van 21 naar 0 procent. Eerder konden huiseigenaren de btw al terugvragen via de Belastingdienst. Een wijziging die de zonnepanelen direct bij de aanschaf al goedkoper maakt.

Kozijn telt nu ook mee bij subsidie op glas

Bij de aanvraag van subsidie voor glasisolatie per vierkante meter geldt sinds dit jaar niet alleen de oppervlakte van het glas zelf, maar je telt de totale oppervlakte van glas én kozijn bij elkaar op. Het raamkozijn telt vanaf dit jaar dus mee voor het subsidiebedrag per vierkante meter.  Deze wijziging geldt voor glasisolatie die vanaf 1 januari 2023 is geïnstalleerd.

Subsidie bij groter vermogen warmtepompen

Het vermogen van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie gaat omhoog. We hebben het dan over een thermisch vermogen tot 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW.

Subsidie bij overgang naar elektrisch koken

Om te stimuleren dat alle huizen in 2050 aardgasvrij zijn, kan er vanaf 2023 een subsidieaanvraag gedaan worden voor een elektrische kookvoorziening. Dit is een vast bedrag van € 400,- en geldt niet als 2e maatregel bij een subsidieaanvraag (zie hierboven). De voorwaarden om hier gebruik van te kunnen maken zijn:

  • Na 1 april 2022 is de gasmeter definitief verwijderd
  • Het huis is aangesloten op een warmtenet
  • Je hebt geen ISDE-subsidie ontvangen voor aansluiting op een warmtenet
  • De elektrische kookplaat is na 1 april 2022 nieuw aangeschaft (geen tweedehands)

Energiekosten met een prijsplafond

Om de energierekeningen te kunnen blijven betalen gaat het prijsplafond in per 1 januari 2023. Hierdoor krijg je korting op je energierekening. Deze korting wordt betaald door de overheid en de overheid verlaagt zo jouw energierekening.

  • Tot een verbruik van 2.900 kWh stroom betaal je in 2023 niet meer dan € 0,40 per kWh.
  • Tot een verbruik van 1.200 m³ gas betaal je in 2023 niet meer dan € 1,45 per m³.
  • Ook voor stadsverwarming geldt een maximaal tarief in 2023, dit is € 47,38 per gigajoule warmte tot een jaarverbruik van 37 gigajoule.

Kom je boven dit jaarverbruik uit, dan betaal je boven dit plafond de normale hogere energietarieven van jouw energiemaatschappij. Heb je lagere tarieven dan het prijsplafond? Dan verandert er niets en betaal je uiteraard gewoon je eigen tarieven zolang je energiecontract loopt.

Een andere wijziging is dat de btw op energie weer teruggedraaid is van 9% naar 21%.

Het prijsplafond geldt vooralsnog alleen voor 2023. Energie besparen blijft dus heel belangrijk! Wij helpen je graag bij de financiering ervan. Samen worden we steeds duurzamer.

Adviseurs Duurzaam Wonen

Nieuwsgierig hoe je jouw huis kunt verduurzamen? Dit kan met de eventuele overwaarde van je huis, door een extra hypotheek te nemen of met behulp van subsidies. Onze hypotheekadviseurs zijn ook gecertificeerde Adviseurs Duurzaam Wonen en kunnen je helpen bij de financiering van de verduurzamingsmaatregelen. Maak een afspraak!

  • 9 januari 2023
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant