Hypotheektips voor starters

Je eerste huis kopen is een grote stap! Momenteel is het alleen ontzettend moeilijk voor een starter om op de huizenmarkt te komen. Er is een schaarste aan geschikte huizen en als er starterswoning is, dan duikt iedereen daar op en is diegene met de grootste portemonnee vaak de gelukkige. Maar er zijn vaak meer mogelijkheden voor starters dan je denkt en dat biedt perspectief. Hierbij een zestal starterstips van onze hypotheekadviseurs. Wij helpen je graag verder om te bouwen aan je toekomst!

Tip 1: Inventarisatie vooraf

Maak voordat je actief op zoek gaat naar een starterswoning een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur zoals met Van Campen & Dijkstra. Zo weet je van te voren wat je financiële mogelijkheden zijn en voorkom je vervelende verrassingen. Want niets is vervelender dan dat jij op een roze wolk zit en achteraf blijkt dat je jouw droomhuis niet kunt financieren. Tijdens een gesprek met de hypotheekadviseurs krijg je een advies waar je verder mee kan op de huizenmarkt.

Tip 2: Kredieten en leningen

Check vooraf je BKR-registraties. Kredieten en leningen die daar geregistreerd staan, kunnen je namelijk beperken in je financieringsmogelijkheden. Als je weet of je registraties hebt, kan je deze van te voren oplossen waardoor er mogelijk meer opties voor je zijn. Ga naar Stichting BKR. Daarnaast is het sowieso fijn als je zo min mogelijk andere leningen hebt, waardoor je vaste lasten lager zijn. Hierdoor is er meer financiële ruimte beschikbaar voor je maandelijkse hypotheeklasten.

Tip 3: Meetekenen

Wist je dat je ouders kunnen helpen door mee te tekenen bij de hypotheek? Als je ouders het bindend aanbod meetekenen, staan zij garant voor de aflossingsplicht. Jij blijft zelf als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse lasten. Als je de lening niet meer zelf kunt betalen, dan worden je ouders pas aansprakelijk voor de lening. Met deze constructie kan je vaak een hoger hypotheekbedrag lenen aangezien het risico van de hypotheekverstrekker gedekt is.

Tip 4: Jubelton of andere schenkingen

Een ander financieel hulpmiddel is de ‘jubelton’. Een fiscaalvriendelijke schenking van maximaal € 106.671,- die alleen dit jaar nog geldig is. De jubelton is een mogelijkheid om jongeren tussen 18 en 40 jaar te helpen bij de aanschaf of verbouwing van een eigen woning. De schenker hoeft niet per se een familielid te zijn. Bij deze schenking hoeft er eenmalig geen schenkbelasting te worden betaald en het geld dat dit jaar geschonken wordt, moet uiterlijk in 2024 worden gebruikt. Dat is toch interessant?! Vind meer informatie ons eerdere nieuwsartikel over de jubelton.

Tip 5: NHG

Kijk of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG. Hiermee sluit je een verantwoorde lening af en krijg je korting op de rente, waardoor maandlasten lager uitvallen. NHG biedt je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk daarbij aan ingrijpende veranderingen zoals het zonder baan komen te zitten of als je relatie over gaat. NHG geeft je extra zekerheid op momenten dat het financieel spannend wordt.

Tip 6: Energiebesparende maatregelen en verduurzamen

Nu de gas- en energieprijzen zo enorm hoog zijn, is het verstandig om te investeren in het verduurzamen van je toekomstige huis. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Natuurlijk kost deze investering ook geld, soms best veel geld, maar uiteindelijk verdient zich dit terug omdat je gaat besparen op je maandelijkse energiekosten. Vind meer informatie in ons eerdere nieuwsartikel met onze verduurzaamheidstips.

Onafhankelijk advies

Wil jij weten hoe je als starter jouw droomhuis kunt financieren en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag op weg.

Wist je dat je korting kunt krijgen op het advies- en bemiddelingstarief van Van Campen & Dijkstra als je reeds klant bij ons bent? Dit geldt als je:

  • Regiobank-klant bent bij één van de Van Campen & Dijkstra-vestigingen;
  • Verzekeringen bij ons afneemt met een verzekeringsabonnement. En ben je zelf nog geen verzekeringsklant, maar je ouders wel? Dan kun je de korting ook krijgen!

De korting begint bij € 50 en kan oplopen tot meer dan € 400. Dat is het voordeel van alles onder één dak bij Van Campen & Dijkstra! Vraag de hypotheekadviseur naar de voorwaarden.

  • 28 september 2022
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant