JongWijs-pakket voor jouw toekomstige brugklasser

Als volwassene is omgaan met geld en je bankzaken regelen dagelijkse routine. Maar voor je kind is dit allemaal nieuw. Zeker als deze naar de brugklas gaat. Van een lekker broodje pinnen in de schoolkantine tot zelf shoppen met eigen kleedgeld. Op de middelbare school leert je kind steeds zelfstandiger met geld omgaan. Aan jou als ouder de schone taak om je kind financieel zelfredzaam te maken. Maar hoe doe je dat: je kind jong wijs maken over geld- en bankzaken? Wij geven je graag een aantal tips.

Naar de middelbare school gaan, is al een hele spannende periode voor een brugklasser. Begin daarom op tijd met de voorbereiding, zoals het leren omgaan met geld. Dit geeft je kind rust, en jou ook!

Samen praten over geld

We adviseren ouders om kinderen van jongs af aan al kennis te laten maken met geld. Door er bijvoorbeeld over te praten. Dit kan al prima vanaf 5 of 6 jaar oud. Hoe jonger kinderen leren hoe ze met geld om moeten gaan, hoe minder vaak ze later in de financiële problemen raken. En laat ze ook zelf eens iets betalen met jouw geld als je iets koopt in een winkel. Hierdoor krijgen ze de ervaring dat spullen niet gratis zijn en dat je soms moet sparen om iets te kunnen kopen.

Worden je kinderen ouder, dan kan je beginnen met zakgeld en een ‘spaarplan’ te maken voor iets wat ze graag willen hebben, zoals dat te gekke computerspelletje of die dure sneakers. En op den duur kan je beginnen met kleedgeld. Belangrijke onderdelen van de financiële opvoeding.

Een eigen bankpas

Vanaf 8 jaar krijgen kids die een JongWijs-pakket van RegioBank hebben naast een spaarrekening ook een betaalrekening. Na een paar jaar contant geld sparen in een spaarpot en het gespaarde geld storten op de spaarrekening, kan de overstap gemaakt worden naar een eigen bankpas en digitaal geld.

Veel ouders vragen een bankpas voor hun kind aan op het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Dan wordt pinnen of betalen met de mobiele telefoon ook mogelijk. Op die manier kunnen ze dat broodje in de schoolkantine kopen.

Heb jij een toekomstige brugklasser? Hét moment om na te denken over die bankpas en die alvast aan te vragen! Je kunt dan de komende maanden samen met je kind oefenen met het opnemen van geld en het betalen met de pinpas in winkels. Je kind leert zo stap voor stap baas over geldzaken te worden.

Veiligheid

In deze levensfase hoort ook de uitleg hoe je veilig omgaat met geld. Maak goede afspraken over het zelf gebruiken van de pinpas. ‘Verstandig’ klinkt helemaal niet stoer, maar een geplunderde bankrekening is dat ook niet. Je kunt als ouder via de online omgeving gewoon meekijken naar het uitgavenpatroon, geef tips en stuur bij indien dat dat nodig is.

Vertel ze over zakkenrollers, over het afschermen van je pincode bij een betaling of over phishing via e-mail, sms, WhatsApp of via social media. Ook worden kinderen steeds jonger benaderd voor criminele praktijken. Er wordt dan gevraagd of er tijdelijk geld op hun rekening gezet kan worden of dat de pinpas even geleend mag worden, in ruil voor een beloning. Klinkt mooi in de oren van een kind, maar onbedoeld worden ze een geldezel. En dat is strafbaar. Voorkomen is beter dan genezen.

JongWijs

Als RegioBank helpen wij jou en je kind graag een handje met de financiële opvoeding. Het JongWijs-pakket is de rekening die met je kind meegroeit. Ideaal voor jouw toekomstige brugklasser. En bij elke leeftijdsfase sturen we hem of haar leuke en leerzame tips over geld. Zo wordt je kind vanzelf baas over geld!

  • 2 juni 2023
  • 3 min leestijd
  • Bankzaken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Dinie Visser
Dinie Visser

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant