Opties voor starters om tóch een huis te kunnen kopen

De huizenprijzen zijn momenteel ongekend hoog. De woningen worden flink overboden en zijn al verkocht voordat ze op Funda komen te staan. Dit maakt het voor starters lastig om er tussen te komen. Toch is er hoop en zijn er nog een aantal mogelijkheden voor starters om een koopwoning te vinden. Wij zetten de belangrijkste opties in dit artikel voor jou op een rij.

De eerste stap is beginnen met onderzoeken of je in aanmerking komt voor een startersregeling. Denk aan de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van een eerste woning en het maximale leenbedrag wat geleend kan worden binnen de NHG. Op de website van het SVN kun je checken welke gemeenten de regeling aanbieden.

Duokoop

Een handige optie is Duokoop. Bij duokoop koop je als koper alleen het huis en pacht je de grond. Op een later moment kan de grond alsnog gekocht worden. Koop je de grond niet, dan blijf je erfpacht betalen ook als de hypotheek al is afgelost. Op de lange termijn is duokoop duurder dan een annuïteitenhypotheek. Toch kan het een goede tijdelijke oplossing zijn wanneer je teveel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor het kopen van een woning met grond.

Koopgarant & KOOPstart

Andere opties zijn Koopgarant en koopstart. Mocht je van deze regelingen gebruik maken, dan ontvang je korting op een huis van een woningcorporatie of projectontwikkelaar. Heb je bij de verkoop overwaarde of verlies? Dan wordt dat gedeeld met de woningcorporatie of projectontwikkelaar volgens een staffel die is gebaseerd op de korting die je hebt gekregen. Bij koopgarant belooft de woningcorporatie of projectontwikkelaar jouw woning binnen drie maanden terug te kopen als je wilt verhuizen. Je mag het huis niet aan een ander verkopen.

Gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek

Onder starters wordt weer vaker gekozen voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Er is dan geen renteaftrek. De hypotheekrente is erg laag, dus het belastingvoordeel is momenteel wel beperkt. Bij deze hypotheekvorm hoef je niet af te lossen, waardoor de maandlasten snel honderden euro’s lager zijn. Erg aantrekkelijk, maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Uiteindelijk is een aflossingsvrije hypotheek gewoon een lening die je moet afbetalen. Na dertig jaar een nieuwe hypotheek afsluiten is dan lang niet altijd mogelijk.

Hulp van ouders/verzorgers

Een andere manier is bijgestaan worden door ouders/verzorgers indien dit financieel mogelijk is. Zij mogen jou eenmalig voor een woning een bedrag van zo’n €100.000 belastingvrij schenken wanneer je jonger bent dan 40 jaar. Daarnaast kunnen ze je ook een bedrag lenen. Zolang voldaan wordt aan de hypotheekregels, mag je de rente er aftrekken. Zo blijft het geld in de familie.

Hypotheek is maatwerk

Een hypotheek is maatwerk. Laat je daarom altijd adviseren door een van onze specialisten. Via onze contactpagina kun je contact opnemen of bij de hypotheekpagina je gegevens achterlaten voor meer informatie.

  • 14 juni 2021
  • 2 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant