Oversluiten hypotheek kan voordelig zijn bij stijgende rentes

De hypotheekrentes zijn aan het stijgen nadat deze historisch laag zijn geweest. Ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe koopwoning, kan je profiteren van een nieuwe rente. Oversluiten van je bestaande hypotheek kan soms voordelig zijn. Ook als je nog een verbouwing op de planning hebt staan. Onderzoek samen met ons de mogelijkheden. Wij geven je onafhankelijk advies.

Er staan nog steeds weinig huizen te koop en de huizenprijzen blijven de pan uit rijzen. Verhuizen is hierdoor niet altijd een optie. Wil je toch profiteren van een andere hypotheekrente? Dan is nú het moment om te kijken of je de hypotheek kunt oversluiten. Door de inflatie en de onzekerheden in de wereld zijn de hypotheekrentes aan het stijgen. Wekelijks zien we deze met kleine stapjes omhoog gaan en op dit moment moet je denken aan gemiddeld 3 procent bij 20 jaar met NHG. De hypotheekrente is vergeleken met jaren geleden nog steeds relatief laag. Een goede timing om je financiële plaatje onder de loep te nemen! Want misschien kan je met een nieuwe hypotheekrente profiteren van lagere vaste lasten. Wij verwachten dat de rente blijft stijgen.

Overstappen kan niet zomaar

Je hypotheek oversluiten kan je geld besparen, maar kost ook geld. Het oversluiten van je hypotheek is volledig afhankelijk van je bestaande hypotheek, de looptijd, het soort hypotheek en de boeteclausule. Als het kan, los je de huidige hypotheek af en sluit een nieuwe hypotheek met een andere rente. Maar als je de hypotheek aflost voor het einde van de looptijd, betaal je daar een vergoeding voor. De boeteclausule. Het loont dus niet voor iedereen om over te sluiten. Als de boete hoger is dan hetgeen het je zou opleveren, niet doen! Onze specialisten kunnen dit voor je uitzoeken.

Kan bij hoge én lage rente voordelig zijn

De steeds hogere hypotheekrente kan in de toekomst vervelende gevolgen hebben, als je bij het aflopen van je looptijd de hypotheekrente opnieuw moet vastzetten en deze in eens veel hoger is dan je huidige rente. Dat betekent hogere maandlasten. Heb je al een behoorlijk gedeelte van de looptijd erop zitten? Dan kan oversluiten mogelijk zinvol zijn, om straks niet met een nog hogere rente te zitten.

Heb je juist nu een hoge rente? Bijvoorbeeld hoger dan 3,5 procent? Dan is het echt de moeite waard om te checken of je voordeliger uitkomt als je de hypotheek oversluit en zo een lagere rentepercentage kan afspreken. Wees er dan wel snel bij, want de rente stijgt gewoon door!

Doe een check bij Van Campen & Dijkstra

Jouw financiële situatie om de paar jaar evalueren met een expert is altijd verstandig. Omstandigheden maar ook behoeftes kunnen veranderen. Wij helpen je daar graag bij. Bij het uitrekenen of het in jouw situatie zinvol is om de bestaande hypotheek over te sluiten houden de hypotheekadviseurs rekening met het hele pakket. Met de boete. Maar ook met de extra kosten die hierbij komen kijken als je overstapt naar een ander hypotheekverstrekker, zoals de taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Al deze extra’s zijn wel weer aftrekbaar van de belastingaangifte.

Combineren bij oversluiten

Denk bij het oversluiten ook gelijk aan een eventuele verbouwing of verduurzaming van de woning. Dan kan je hier met je nieuwe hypotheek gelijk rekening houden. De extra kosten van oversluiten ben je toch al aan het maken. Zie ook ons artikel over de mogelijkheden om een energiezuinige verbouwing te financieren.

Verzekeringsklant? Dan korting op hypotheekadvies

Heb je diverse verzekeringen lopen bij Van Campen & Dijkstra en ben je dus een verzekeringsklant? Wist je dat je hierdoor korting krijgt op een hypotheekadvies van ons? De korting begint bij € 50 en kan oplopen naar € 250 of zelfs € 400. Afhankelijk van het soort verzekeringsabonnement. Dat is het voordeel van alles onder één dak!

Onafhankelijk advies

Als je wilt voorkomen dat je straks met een torenhoge rente en dus maandlasten komt te zitten, maak dan een afspraak met onze hypotheekadviseurs. Van Campen & Dijkstra is geen hypotheekverstrekker, maar een onafhankelijke adviseur die meerdere hypotheken voor je vergelijkt op rentes en voorwaarden. En zo de meest gunstige zoekt, die past bij jouw persoonlijke situatie. Ook voor het gehele plaatje ben je bij ons op het goede adres. Binnen ons team hebben wij ook specialisten in levensverzekeringen en schadeverzekeringen. Weer een voordeel van alles onder één dak.

Maak nu een afspraak en krijg antwoord op al je hypotheekvragen.

  • 16 mei 2022
  • 4 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant