Private lease per 1 april nog meer impact op nieuwe hypotheek

Nieuwe private leasecontracten worden per 1 april 2022 voor 100% geregistreerd bij het BKR, wat verstrekkende gevolgen heeft bij het afsluiten van een hypotheek. Al snel kan er daardoor tienduizenden euro’s minder geleend worden.

BKR heeft invloed op hypotheek

Vanaf vrijdag 1 april 2022 wordt 100% van het totale leasebedrag van nieuwe private leasecontracten geregistreerd bij het BKR. Dat was voorheen 65%. Overeenkomsten die vóór 1 april 2022 zijn afgesloten, blijven ook na 1 april voor 65% geregistreerd staan. De aangepaste regel heeft een behoorlijk effect op nieuw af te sluiten hypotheken. Want de maandlasten worden niet meer voor 65%, maar voor 100% meegeteld bij het berekenen van de maximale hypotheek. Hierdoor kan er aanzienlijk minder geld geleend worden. Op zich een logisch gevolg, want hoe meer financiële verplichten je hebt, hoe minder je kunt uitgeven aan je hypotheek.

Durk Venema, hypotheekadviseur bij Van Campen & Dijkstra: “Begin deze maand had ik een hypotheekgesprek met een enthousiast stel. Zij waren zich er niet van bewust dat hun private leasecontract van de auto invloed had op hun nieuw af te sluiten hypotheek. Dit scheelde nu al ongeveer € 75.000,- op hun leencapaciteit. Stel dat wij aankomende zomer pas met elkaar hadden gesproken en zij na 1 april een private leasecontract voor deze auto hadden afgesloten, dan scheelde het misschien zelfs wel een ton.”

Groeiende leasemarkt

Vorig jaar wees Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) al op een groeiende private leasemarkt. De bekendste is waarschijnlijk de leasewagen. In 2021 nam het aantal private leaseauto’s in Nederland met 7,8% toe tot 231.000 stuks. En dit zit verspreid over alle leeftijdsgroepen. Een kwart van de leaserijders is jonger dan 36 jaar, iets minder dan de helft is tussen de 36 en 56 jaar en een derde is ouder dan 56 jaar, volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Maar er kunnen niet alleen leasecontracten worden afgesloten voor auto’s. Wat denk je van fietsen, meubels, wasmachines of CV-ketels of de opkomende warmtepompen en zonnepanelen. Overal worden deze private leaseconstructies aangeboden.

Contracten uitstellen of vanaf komen

Ben je van plan om een hypotheek aan te vragen, dan kan het slim zijn te wachten met het afsluiten van een nieuw private leasecontract. Heb je al zo’n leasecontract? Soms is het mogelijk om een contract over te laten nemen door anderen, zoals familie of vrienden. Ok kan het contract worden afgekocht, waar je wel voldoende spaargeld voor nodig hebt. Maak de afweging of je het extra geld van de hypotheek nodig hebt of dat je het lease product op een andere manier kunt bekostigen of nog aan wilt houden. Houd bij het openbreken van een contract rekening met een eventuele boete.

Hypotheekadvies nodig?

Wil je een nieuw huis kopen, je huis verduurzamen of je hypotheek over laten sluiten om nog gebruik te maken van een gunstigere rentepercentage? Met ons hypotheekadvies krijg je antwoord op al je vragen. Klik hier om een gratis eerste gesprek aan te vragen met één van onze hypotheekadviseurs. En wie weet zit je binnenkort aan tafel met Durk, Pauline, Pieter of Timothy.

  • 29 maart 2022
  • 2 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant