Rechtsbijstandverzekering: is mediation bij echtscheiding gedekt?

Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen bij verschillende juridische kwesties en geschillen. Zo’n verzekering biedt niet alleen juridische bijstand, maar dekt ook de kosten die gepaard gaan met juridische procedures. De exacte dekking kan variëren afhankelijk van de specifieke polis en verzekeraar. In dit blog lichten wij een specifieke situatie uit: mediation bij echtscheidingen.

Een rechtsbijstandverzekering is bedoeld om bij te springen in juridische geschillen, zoals bij ontslag of een echtscheiding. Niet alle soorten juridische conflicten worden automatisch gedekt. Vaak kun je kiezen uit verschillende modules, zoals Consument & Wonen, Inkomen of Verkeer.

Scheiden & mediation

Een scheiding of breuk tussen twee partners is een situatie waarbij juridische problemen op de loer liggen. Mediation kan helpen om conflicten tussen beide partijen te voorkomen of op te lossen. Bij veel rechtsbijstandverzekeringen valt mediation onder de dekking. Maar de voorwaarden voor de dekking van mediation variëren per verzekeraar.

Circa 75% biedt dekking

Het blijkt dat mediation voor echtscheiding bij bijna driekwart van de rechtsbijstandverzekeraars onder de dekking valt, volgens onderzoek van MoneyView. Bij sommige verzekeraars is scheidingsmediation opgenomen in de basisdekking, terwijl andere verzekeraars mogelijk de modules Persoon & Familie of Belasting & Vermogen vereisen. Bij een kwart van de aanbieders is scheidingsmediation niet gedekt.

Duur samenlevingsverband

Let op dat bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen scheidingsmediation pas beschikbaar is als je een bepaald aantal jaren getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. In de meeste gevallen (57%) kom je in aanmerking voor mediation na minimaal één jaar huwelijk of partnerschap. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars alleen hulp bieden bij het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Slechts 28% van de verzekeraars biedt hulp bij het beëindigen van een samenlevingscontract.

Rechtsbijstandverzekering tijdig aanpassen

Voorafgaand aan het gebruik van scheidingsmediation geldt vaak een wachttijd. Dit betekent dat je na het afsluiten van de verzekering een bepaalde periode moet wachten voordat je gebruik kunt maken van de mediationdiensten als je wilt dat deze onder de dekking valt.

Bmiddl.nl Mediationgroep

Ben je op zoek naar een goede mediationpartij? Bij Van Campen & Dijkstra werken we samen met Bmiddl.nl Mediationgroep. Dit zijn ervaren mediators die zowel zakelijke als emotionele begeleiding bieden. Een afspraak kan bij jou thuis, maar wij bieden ook de mogelijkheid om dit bij ons op kantoor te doen als neutraal terrein. Tijdens het gratis kennismakingsgesprek wordt er besproken wat er speelt, wat er voor jullie belangrijk is en wat jullie nodig hebben. Bmiddl.nl bespreekt daarna hoe lang de mediation ongeveer gaat duren en zij kunnen ook direct bekijken of het mogelijk is om voor jullie rechtsbijstand aan te vragen.

Advies

Heb je vragen over je rechtsbijstandverzekering? Over de verschillende modules en bijbehorende dekkingen? Bijvoorbeeld of mediation onder jouw dekking valt? Neem contact op met jouw verzekeringsadviseur en check samen of jouw verzekering nog up-to-date is en aansluit bij je situatie. En heb je een eigen woning ten tijde van de scheiding? Dan schakelt de verzekeringsadviseur één van onze hypotheekadviseurs in die je op dit vlak kan adviseren. Dat is het voordeel van Van Campen & Dijkstra: wij bieden alles onder één dak.

  • 28 september 2023
  • 3 min leestijd
  • Verzekeren

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Niek Klasema

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant