Veranderingen in hypotheekregels in 2024 op een rijtje

Ieder jaar veranderen er weer de nodige zaken in de regelgeving omtrent hypotheken en huizenbezit. In dit artikel nemen we je mee in de wijzigingen die voor 2024 op stapel staan. Wil je weten wat deze veranderingen voor jou betekenen? Kom dan bij ons langs of maak een afspraak om jouw situatie door te nemen. 

Hogere NHG-rente

Koop je in 2024 een woning met Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag die woning maximaal € 435.000,- kosten. Dat is een verhoging van € 30.000,- ten opzichte van het afgelopen jaar. En ga je de woning meteen na aankoop verduurzamen? Dan ligt de NHG-grens zelfs nog hoger, op € 461.000,-.

Hoger leenbedrag voor aankoop energiezuinig huis

Koop je in 2024 een woning, dan hangt de hoogte van de hypotheek niet alleen af van je inkomen, maar ook van het energielabel van de woning zelf. Koop je een superduurzaam huis met een energielabel A++++, dan kan het bedrag dat je extra kunt lenen oplopen tot € 50.000,-. Maar ook bij huizen met lagere labels kun je extra geld lenen: bij label A en B gaat het om € 10.000,- extra, bij energielabel C en D mag je € 5.000,- bijplussen.

Extra geld voor verduurzaming

Verduurzamen van je woning of het treffen van energiebesparende maatregelen is natuurlijk altijd een goed plan. Maar in 2024 kun je ook extra geld lenen als je hiermee aan de slag gaat. Hoe ‘slechter’ het huidige label, hoe meer je extra mag lenen. Bij energielabel A en B kun je € 10.000,- extra lenen voor verduurzamingsmaatregelen, bij label C en D loopt dit op naar € 15.000,- en bij huizen met energielabel E, F en G is het bedrag zelfs € 20.000,-.

Meer lenen als alleenstaande

Ben je alleenstaand en wil je toch graag een huis kopen? Dan hoopt de overheid je met deze maatregel tegemoet te komen. Het is best lastig om met één inkomen een huis te kopen. Verdien jij minimaal € 28.000,- op jaarbasis, dan mag je volgend jaar € 16.000,- extra lenen voor de aankoop van een woning.

Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog

De vrijstelling voor overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar blijft in 2024 bestaan. Daarbij mag het huis dat je koopt maximaal € 510.000,- zijn. In 2023 was die grens € 440.000,-. De overheid hoopt ook hiermee jonge kopers tegemoet te komen en de mogelijkheid te geven een huis te kopen.

Ben je ouder dan 35 of is de woning die je koopt duurder dan € 510.000, dan blijf je in 2024 een overdrachtsbelasting van 2% betalen, mits je zelf in het aangekochte huis gaat wonen.

Studieschuld

Bij het berekenen van je maximale lening, houden we op dit moment rekening met het oorspronkelijke bedrag dat je voor je studie geleend hebt. Vanaf volgend jaar mogen we voor de berekening kijken naar het werkelijke bedrag dat je maandelijks aflost. Dit kan gunstig zijn als je extra afgelost hebt op je studieschuld.

Meer eigenwoningforfait door afbouw Wet Hillen

Betaal je geen of weinig hypotheekrente, omdat je je hypotheek bijna of volledig hebt afgelost, dan moet je rekening houden met de afbouw van de Wet Hillen. Het percentage voor het opgeven van het Eigenwoningforfait (EWF) wordt in 2024 verlaagd naar 80,01%, waardoor je 19,99% van het EWF moet opgeven bij de inkomstenbelasting. Hierdoor heb je minder aftrek en krijg je mogelijk minder belasting terug.

Jubelton verdwijnt volledig

In 2024 verdwijnt de jubelton, de fiscaalvriendelijke schenking voor de eigen woning. Afgelopen jaar werd de ‘ton’ al verlaagd naar maximaal € 28.947 en eind dit jaar verdwijnt deze regeling volledig. De mogelijkheid om de schenking aan te vullen tot ruim een ton, als je in 2021 of 2022 al had geschonken voor de eigen woning, verdwijnt per 1 januari 2024 ook.

Weten wat je kunt lenen?

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn om je droomhuis te kopen of wil je meer weten over het verduurzamen van je huidige woning? Bel 0513 461 346 of maak direct een afspraak via onderstaande knop. Binnen 24 uur nemen we contact met je op om de afspraak te plannen. En ben je al klant bij ons? Dan zijn er kortingsmogelijkheden op het hypotheekadvies!

  • 23 november 2023
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant