Verduurzaam je huis door te besparen op energie

Als je er voor kiest om je woning te verduurzamen, begin dan bij het besparen op energie. Energie wordt op de langere termijn alleen maar duurder en wordt het dus steeds interessanter om je huis te verduurzamen. Eventuele investeringen kunnen mogelijk gefinancierd worden en met de juiste maatregelen bespaar je dat meestal direct op je energierekening, zodat het zichzelf terugverdient.

Het verbeteren van je woning wordt steeds aantrekkelijker: de energietarieven stijgen flink waardoor een investering in verbeterde isolatie en/of het plaatsen van zonnepanelen al snel is terugverdiend. Daarnaast loont energie besparen natuurlijk altijd. Benieuwd hoe je met besparen op energie kan verduurzamen en hoe je een duurzame verbouwing financiert? Lees dit nieuwsartikel en maak een afspraak met één van onze Hypotheekadviseurs, zodat zij er nog meer over kunnen vertellen.

Begin met isoleren

Als de vloer en spouwmuren van jouw huis nog niet zijn geïsoleerd, is dat een goede eerste stap. De kosten ervan zijn meestal te overzien en het rendement is hoog. Dat betekent dat je de investering snel terugverdient. Ook het dak isoleren is verstandig. Warme lucht stijgt immers op en het is zonde als die via het niet geïsoleerde dak verdwijnt uit de woning.

Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren. Gemiddeld kost het isoleren van de vloer tussen de € 1.400 en € 1.800, afhankelijk van de methode en het te gebruiken materiaal. Vervolgens levert het per jaar tussen de € 160 en € 220 aan energiebesparing op. Met 11% is dat een prima rendement!

Als je een tussenwoning of hoekwoning hebt, kost het isoleren van de spouwmuren tussen de € 800 en de € 2.000. Daarna bespaar je per jaar € 200 tot € 500. Een rendement van maar liefst 25%!

Het dak isoleren is heel verstandig, maar is wel vrij prijzig, waardoor het langer duurt voordat je de investering eruit hebt.

Zonnepanelen

Na isoleren staat met stip op nummer twee het plaatsen van zonnepanelen. Allereerst omdat je daarmee zelf duurzame energie opwekt. Maar ook omdat je ze gemiddeld in een jaar of zeven, acht terugverdient. Verder mag je in ieder geval tot 1 januari 2023 de stroom die je aan het stroomnet levert, aftrekken van je eigen energiegebruik.

Minder gas

We horen het nu al volop, maar de voorspellingen zijn dat gas de komende jaren nog duurder wordt. Dus is het slim om waar mogelijk over te stappen op elektriciteit. Door je gasfornuis te vervangen door een inductiefornuis, bijvoorbeeld. Maar als je echt wilt besparen, dan ga je helemaal van het gas af. De (vaste) transportkosten van gas zijn namelijk best hoog en al gebruik je maar een paar kuub, je moet ze toch betalen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goed alternatief voor gasverwarming. De pomp regelt net als een cv-ketel de verwarming en – in combinatie met een boiler – het warme water. Het grootste deel van de energie die een warmtepomp nodig heeft, wordt onttrokken aan de buitenlucht. Het andere deel komt van elektriciteit. Met een complete installatie inclusief boiler hebt je dus geen gas meer nodig.

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van je huis en je wensen. De goedkoopste oplossing kost zo’n € 4.000. Houd er wel rekening mee dat een warmtepomp al snel 3.500 kWh aan elektriciteit per jaar gebruikt.

Meer informatie?

Heb je interesse in een duurzame verbouwing en het besparen op energie? Dan helpen onze Hypotheekadviseurs jou met een advies op maat. Wist je dat een investering in erkende energiebesparende maatregelen, het mogelijk maakt om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen? Niet alleen bovenstaande voorbeelden vallen onder duurzaam verbouwen, ook het plaatsen van een nieuwe HR-ketel, een zonneboiler, of dubbel glas (HR++) vallen onder energiebesparende maatregelen die meegefinancierd kunnen worden.

Neem contact op met onze Hypotheekadviseurs voor meer informatie. We zien je graag bij het gratis hypotheekgesprek waarin we jouw vragen beantwoorden en de mogelijkheden bespreken.

  • 13 januari 2022
  • 3 min leestijd
  • Hypotheken

Dit bericht delen

Heb je vragen?

Neem contact met me op

Timothy
Timothy Hiemstra

Gerelateerde berichten

Ga naar de bovenkant